През миналата седмица Facebook придоби WhatsApp за колосалната сума от 19 млрд. долара. Една от най-мащабните сделки в индустрията напомни на всички колко много пари губят мобилните оператори именно от конкуренцията в лицето на компании като WhatsApp, които позволяват на потребителите си да обменят текст, видео и снимки напълно безплатно.

Социалните приложения за мобилни устройства струват много скъпо на клетъчните оператори по целия свят. Според наскоро проведено проучване на анализаторската къща Ovum компаниите са загубили 32,5 млрд. долара от такси за кратки съобщения през 2013 г. Експертите смятат, че до 2016 г. числото ще набъбне до 54 млрд. долара

Все повече хора преминават на смартфони с добра интернет връзка, което им позволява да използват апликации като WhatsApp за комуникация. Интернет чатовете превземат пазарите извън Щатите, където операторите рядко предлагат неограничени SMS услуги в своите планове. Приложенията предлагат на хората безплатен или изключително евтин начин за комуникация, особено когато става въпрос за връзка с човек на другия край на света.

“Тенденцията е все повече хора да използват подобни услуги, като ръстът в потреблението ще продължава да расте и в идните години,” заявява Четан Шарма, който е независим анализатор от Ваншингтон. “Безплатното изпращане на кратки съобщения залива международните пазари, а WhatsApp безспорно е лидер в областта,” допълва експертът в интервю за Bloomberg.

Представители на водещи мобилни оператори от Великобритания, Мексико и САЩ са били потърсени от Bloomberg, но са отказали коментар.

В момента WhatsApp има 450 милиона потребители, което означава, че Facebook е платила по 42 долара за всеки от тях. Приложението е особено популярно в Европа, Индия и Латинска Америка, където все по-малко потребители се сещат за традиционните SMS-и. Изпълнителният директор на Facebook – Марк Зукърбърг, прогнозира, че в следващите няколко години потребителите на апликацията ще нараснат до 1 милиард.

WhatsApp, Rebtel, Viber, KakaoTalk и други подобни приложения използват интернет, за да изпращат и получават информация, което ги прави независими от клетъчната мрежа на мобилните оператори.

Докато приложенията набират популярност, приходите от SMS-и на американските потребители са спаднали с 3-4% до около 21 млрд. долара, твърди Шарма. В международен план услугата ще достигне върховата си точка през 2016 г., след което също ще започне да пада, допълва той.

Мобилните приложения доказаха, че могат да са много печеливши, което беше и основната причина американските оператори да започнат да предлагат неограничени SMS-и на своите потребители, казва Роджър Ентнър, анализатор от базираната в Масачузетс къща Recon Analytics.

Първият SMS е изпратен през 1992 г. в мрежата на Vodafone.

В Мексико например почти 90% от кратките съобщения се генерират чрез WhatsApp, казва Ернесто Пиедрас, директор на местната телекомуникационната консултантска фирма Competitive Intelligence Unit. “От около година и половина потреблението на WhatsApp в Мексико расте главозамайващо. Приложението е практично и удобно, все повече хора го инсталират и все повече от тях го използват.”

Преди 6-8 години мексиканските мобилни оператори са генерирали около 15% от приходите си от такси за SMS-и. В момента те отговарят за около 7% от постъпленията им.

Същото важи и за текстовите съобщения в роуминг. От пет до десет на сто от американските абонати на мобилни оператори изпращат солидно количество SMS-и до техни познати в чужбина, заявява пред Bloomberg независимият анализатор Чарлс Голвин. За услугата те плащат 20-25 цента за текстово съобщение и 50 цента за такова, в което се съдържа снимка или видео (т.нар. MMS).

Сделката между Facebook и WhatsApp означава, че най-голямата социална мрежа в света може да подсети доста от потребителите за алтернативата, наречена WhatsApp, което пък да принуди операторите да намалят цените или да включат изпращането на съобщения към телефон в чужбина в по-изгодни планове.

Повечето американски оператори вече предлагат фиксирана такса за неограничен брой съобщения на своите клиенти. В AT&T например тя е 10 долара на месец и включва съобщения, изпращани отвъд границите на Щатите. Абонатите на този план обаче, разполагат само със 100 съобщения, а всяко следващо им начислява по 20 цента към месечната сметка.

Потърсени от Bloomberg за коментар относно заплахата от страна на приложения като WhatsApp, от Verizon отговарят, че вече предагат неограничени съобщения като част от абонаментните си планове. Според говорителката на компанията “sms-ите няма да умрат в близко бъдеще”.