Как да помогнат на Хензел и Гретел да се спасят от гладната вещица и да се върнат в родната им къща? Това беше една от важните задачи, които трябваше да решат 16 деца по време на вълшебната за тях Андерсенова нощ в Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Тя се организира в Русе за осми път, като русенската библиотека е единственото място в България, където децата остават до сутринта - другаде някъде към полунощ малките андерсенови приключенци се разотиват по домовете си. 
Момичетата и момчетата, ученици от първи до пети клас в 15 русенски училища, се събраха още по светло и приказните им преживявания започнаха веднага. Те ту попадаха в царствата на феи и принцеси, ту издирваха камъчетата, които отведоха Хензел и Гретел отново у дома, ту избираха коя от дузината обувки ще стане на крака на русокосата Пепеляшка. Сред артистичните предизвикателства, с които трябваше да се справят, бяха сглобяване на картини, подреждане на изречения, отгадаване на приказки. Едно от изпитанията пък ги изправи пред китайския император от приказката на Ханс Кристиан Андерсен „Славеят“, а всяко от 16-те русенчета му предложи своя песен, която взискателният самодържец да одобри. Светлинно и магично шоу допълваха удивителните часове, които прекараха малките приятели на Детския отдел на библиотеката, преди да си легнат да спят в „Библиотечко“. 
Подготовката, а и самата Андерсенова нощ, която децата ще помнят дълго, струват доста труд и всеотдайност на работещите в Детския отдел, които обаче признават, че грейналите очи на техните невръстни гости си заслужават усилията. Към работещите в библиотеката (които в Андерсеновата нощ влизат в ролите на Пепеляшка, Вещицата, Принцеса Елза, Хензел и Гретел и други приказни персонажи) се присъединяват Хубен Нурев от Кукления театър, Виктория Тодорова, по-известна на русенчета като Мецанка Малинка, доброволките Емилия Димитрова, студентка в Музикалната академия, и Йоана Петрова, 12-окласничка в Английската гимназия. 
Час след като в събота участниците в Андерсеновата нощ получиха цветни грамоти и символна малка русалка, Принцеса Елза даде старт на Маратона на четенето, който ще продължи до 23 април.