В приповдигнато настроение посрещнаха съботното утро 16 деца от различни русенски училища, които тази година бяха късметлиите, избрани да участват в поредната Нощ на Андерсен в русенската библиотека. В РБ „Любен Каравелов“ тя се провежда вече за четвърти път. Макар и малко уморени, момичетата и момчетата видимо бяха заредени с настроение от разнообразните игри до късно през нощта и от интересните срещи с приказното творчество на датския разказвач. 
Заедно с аниматори от образователен театър „Любознайко“ децата откриваха текстове от известни творби за деца на класически автори, отговаряха на въпроси, свързани с приказките на Андерсен, търсиха вълшебни предмети от сюжетите на истории за деца. През дебрите на литературните приключения ги водиха Добрата фея и Злата магьосница, като русенчетата обуваха „галошите на щастието“ и дори танцуваха полонез заедно с Малката Ида и нейните цветя. Своите рисунки, направени в специалната работилница за комикси, децата показаха на своите връстници от македонския град Щип, с които се свързаха по скайп в Андерсеновата нощ. 
На сутринта участниците в приказните приключения бяха и първите, които се включиха в Маратона на четенето. Към тях се присъединиха читатели и приятели на русенската библиотека от читалищата „Надежда“ в Ново село и „Тома Кърджиев“ в Червена вода. Всички четоха откъси от любими детски книги. 11-ият читателски маратонът продължава до 23 април.