Авто-мото клуб „Русчук“, който е сред организаторите и вдъхновителите на традиционния парад на ретро автомобили в Русе, чието поредно издание бе в събота, кани приключенци от всички възрасти да участват на 10 октомври в играта „Историята е жива“ - заредена със знания градска моторизирана разновидност на спортното ориентиране. Партньор в инициативата е програма „Култура“ на Община Русе.
Участниците ще бъдат разделени в пет класа.
В първия са тези с произведени до 31 декември 1990 година ретро автомобили. В следващия са всички коли, слезли от конвейера след тази дата. Екипажите и в двата класа могат да са до петима души. 
При мотоциклетите също са оформени две групи - на произведените до края на 1990 и след това.
Отделна група са велосипедистите.
Всички участници ще преминават по различни маршрути, като от изходната точка ще получават жокери къде трябва да стигнат. За да се разчетат правилно знаците, е достатъчно да се познава градът, неговата история и културното му наследство.
Финалът за всички ще бъде на автополигона в квартал ДЗС, където ще има ново бутиково издание на автомобилния ретропарад, картинг надпревара и състезание по майсторско управление на автомобил и мотоциклети. А за десерт са предвидени безплатни прожекции на два съвременни български филма в автокиното в полигона с капацитет до 60 автомобила.  
Записването в приключенската игра „Историята е жива“ става на телефон 0886002940 или на е-mail: [email protected]. Там се приемат и записвания за кинопрожекциите, като предимство имат участниците в играта.