Летището край Русе трябва да бъде пуснато в експлоатация до края на годината. Това е новият срок за откриването му, досегашният изтича в момента. Причините за удължаването му не се коренят на местно, дори и на национално ниво.
Министерството на транспорта и съобщенията и Общината работят съвместно за осъществяване на тази идея, заяви вчера в Русе заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов.
Трябва да се изпълнят няколко технически задачи - да се обследва пистата, да се назначат служители, които да отговарят на всички изисквания за обслужване на летището, да има наземен оператор и летищен оператор.
Летищният оператор вече е известен - това е компанията „Гъливеър“, която обслужва различни линии, включително новооткритата въздушна връзка София-Скопие.
Кметът Пенчо Милков посочи, че е извършено обследване на летището. 
„Изчакваме доклада за т.нар. устойчивост на пистата, което е необходимо условие, за да бъдат възстановени полетите. Министерството на транспорта е изключително активно. Има заявени интереси и от други компании за полети“, каза Милков. 
„Когато се възстановява летище, не може да си поставяме нереалистични срокове. Трябва да се извърши обследване, да има мерки за сигурност, като по тази причина е необходимо да се преминат определени процедури“, коментира още той.
Отпуснатите от държавата 2,6 млн. лева са достатъчни за възстановяването на летището. Както „Утро“ вчера припомни, в постановлението на Министерския съвет е записано условие, че тази сума може да се използва, „когато бъде верифицирана от Община Русе, че не представлява нерегламентирана държавна помощ“. Това означава произнасяне от Брюксел, тъй като оказването на държавна помощ е против правилата на ЕС.
„В разговори с Министерството на финансите сме, защото подобно нещо не е правено от община - да общува с Европейската комисия и да верифицира, че нещо, което държавата ни е решила да направи в Русе, не е държавна помощ. Такова условие са ни сложили, като ние работим по този въпрос. Затова и заместник-министърът Владимир Върбанов каза, че дали с тези 2,6 млн. лева, или с други средства летателната годност за големи самолети ще бъде възстановена“, обясни кметът. 
Милков информира още, че към момента летището е годно за леката авиация - за самолети с тегло почти шест тона.