Д-р Мерал Расим завършва Медицинския университет в Плевен през 2016 година и започва работа в Специализираната болница за активно лечение по кардиология „Медика Кор“. През декември 2020-а придобива специалност кардиология в същия университет. Паралелно с работата си в кардиологичната болница преглежда и амбулаторно пациенти в ДКЦ 2. 
Участвала е в многобройни национални кардиологични конгреси, както и такива за инвазивна кардиология.

 - Д-р Расим, миналата събота лечебни заведения „Медика“ проведоха безплатни прегледи за профилактика на сърцето. Какви са резултатите от тях?
- Първо трябва да кажа, че с цел профилактика и подобряване на здравето на населението лечебни заведения „Медика“ организират разнообразни скринингови кампании, в които с удоволствие участвам като лекар-специалист, тъй като ранната диагностика и предприемането на своевременни мерки са основна предпоставка за добрите резултати при лечение. Не е нужно хората да изчакват до настъпване на сърдечно-съдово заболяване, за да посетят специалист. Прегледите са подходящи както за пациенти с оплаквания, така и за тези с вече установени сърдечни заболявания и интервенции.
Сега на въпроса ви. Най-честите заболявания, които открихме и диагностицирахме, са новооткрита артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, ритъмни нарушения (най-често предсърдно мъждене) и някои проводни нарушения на сърцето.
Страшното беше, че повечето пациенти бяха абсолютно асимптомни
Нормалното функциониращо сърце обикновено е показател за цялостното здраве, така че редовните прегледи на сърцето са важна част от грижата за този жизненоважен орган. Препоръчително е да се започне с профилактичните прегледи на сърцето от 40-годишна възраст на всеки 2-4 години, а при завишен рисков профил е задължително поне веднъж годишно. Затова искам да отправя апел към всички хора да направят няколко малки стъпки, за да поддържат здравето на сърцето си, и то ще им се отблагодари, като подобри цялостното здравословно състояние и удължи продължителността на живота.
- Какви са различните видове изследвания за оценка състоянието на сърцето?
- Има два вида тестове за оценка на сърцето - неинвазивни и инвазивни. 
Неинвазивните изследвания могат да включват ЕКГ (електрокардиограма), рентгенография на гръден кош, ехокардиография и тест за сърдечен стрес (стрес-тест). В повечето случаи неинвазивните тестове могат да се извършат и по време на рутинните консултации с кардиолог.
Инвазивните тестове могат да бъдат обикновен кръвен тест или сърдечна катетеризация, при която мъничка тръбичка се поставя през кръвоносен съд в ръката, слабините или шията, за да се инжектира контрастно вещество.
Това изследване показва всички аномалии в кръвоносните съдове на сърцето
на специална рентгенова снимка.
Днес напълно е доказана ролята за сърдечно-съдовите заболявания на фактори като: тютюнопушене, употреба на алкохол, рафинирани храни /бяло брашно, захар, готварска сол в големи количества и т.н./, животински мазнини, липса на достатъчно движение, прекомерен стрес в ежедневните дейности. Тази съвкупност от фактори нарушава обмяната на веществата /на първо място мастната/, започва повишено отлагане на холестерин по кръвоносните съдове, образуват се тромби.
- До кои заболявания се стига, ако не си правим прегледи на сърцето?
- На първо място е атеросклерозата. Това е процес на наслояване в течение на много години на мастни и други материи върху вътрешната повърхност на артерията, което води до удебеляване стената на кръвоносния съд, стеснение на просвета и съответно намаляване на кръвния ток към определен участък на сърдечния мускул.
Коронарната болест на сърцето се развива, когато артериите, доставящи кръв на сърдечния мускул, се стеснят или запушат. Вследствие на това част от него престава да получава достатъчно кислород.
Сърцето представлява една мощна помпа. Неговата работа е да доставя кръв до всички органи посредством мрежа от вени и артерии.
В основата на сърдечно-съдовите болести е развитието на атеросклеротични плаки
които запушват в различна степен една или повече артерии. Това затруднява притока на кръв и кислород до органите. Сърцето трябва да работи усилено срещу по-голямо съпротивление, за да изпомпва кръвта. Атеросклерозата на артериите е причина за развитието на исхемична болест на сърцето, мозъчно-съдова болест, болести на периферните артерии (бъбречни, мезентериални, на крайниците) и др., наречени събирателно сърдечно-съдови заболявания. Развитието й зависи в 25% от наследствени фактори, в 25% от външни фактори /замърсяване на околната, битовата и професионална среда/ и в 50% от поведението на даден човек /хранене, дишане, сън, двигателен режим, различни злоупотреби, излагане на стрес и др./. Тоест всеки от нас е заплашен от най-ранна детска възраст от атеросклероза, но най-вече нашето поведение решава кога ще се появи тя - на 29-годишна възраст или след 75-годишна възраст.
- Обяснете за появата на тромб, който може да предизвика летален изход за някои пациенти.
- На увреденото място в артерията може да се образува тромб (кръвен съсирек), който допълнително я запушва. При пълно запушване на артериите на сърцето или мозъка от тромб, се получава сърдечен инфаркт или мозъчен инсулт. 
Инсулт може да настъпи също,
ако даден кръвоносен съд се спука, а това става, когато той е увреден
Така наречените „хеморагични инсулти“, които се срещат по-рядко в сравнение с инсултите, получени вследствие на запушване на артериите, се наричат исхемични инсулти.
- Нерегулираното кръвно налягане също може да доведе до инфаркт или инсулт, нали?
- Да. Кръвното налягане се равнява на силата, с която кръвният поток оказва натиск върху стените на артериите. Всеки човек има определено кръвно налягане и благодарение на него кръвта достига до мускулите и органите му. Най-високото налягане се достига в момента, в който сърцето изтласква кръвта, наричано систолно налягане. Между два удара на сърцето, когато то е в почивка, налягането пада до най-ниското си ниво (диастолно). Нормалното налягане при здрав човек е по-ниско от 140 на 90, оптималното е 120/80 mmHg.
Тук е моментът да кажа за хипертонията. Един от начините, по които високото кръвно налягане оказва увреждащото си действие, е като
причинява грапавини по иначе винаги гладката като стъкло вътрешна повърхност на артериите
Когато това стане, е много по-лесно за мазнините и за холестерола да влязат в артериалните стени и да запушат артериите.
- Какви са симптомите за инфаркт и инсулт?
- Често предшественици на инфаркта и инсулта могат да бъдат болки в лявата ръка, бодежи в гръдния кош, схващания в долната челюст и в шийната мускулатура /за инфаркта/, главоболие, виене на свят, шум в ушите /за инсулта/. Всяка болка, всяко ненормално състояние сигнализира за нередности в работата на една или повече системи в тялото.
- Каква е причината за сърдечно-съдовите заболявания?
- Няма единствена причина за тези заболявания.  Рисковите фактори на сърдечно-съдовите заболявания могат да не се повлияват или да се повлияват трудно при мъжете с напредване на възрастта или наследствена предразположеност, но може и да са обратими. Дори да сте наследили по-висока предразположеност към сърдечно-съдово заболяване,
това не означава, че непременно ще се разболеете от това заболяване
Напротив, напълно възможно е да се предпазите, ако предприемете мерки, с които да намалите или елиминирате действието на останалите рискови фактори.
 Рискови фактори, които можем да променим са високо ниво на холестерола в кръвта, високо кръвно налягане, тютюнопушене, наднормено тегло, липса на физическа активност, психическо пренапрежение (стрес), прекомерна употреба на алкохол, захарен диабет.
Има и непроменливи рискови фактори като пол, възраст и фамилна обремененост.
- Как подейства коронавируса на сърдечно-съдови заболявания?
- През последните месеци смъртността от ковид намаля значително в световен мащаб, но въпреки това хората със сърдечни заболявания и лошо метаболитно здраве продължават да бъдат във висок риск. Такива са и наблюденията от практиката ни. Много болни пропускат прегледи заради коронавируса, влошава се както хипертонията, така и други сърдечни болести. Хората се страхуват и не обръщат достатъчно внимание въпреки новите симптоми. Ковид инфекцията определено доведе до ранното отключване на много заболявания и късното им диагностициране.
Още в началото на пандемията стана ясно, че при пациентите със сърдечно-съдови заболявания
коронавирусът протича в по-тежка форма и с повече усложнения
включително и с по-висока вероятност от летален изход. Освен това и възстановяването е по-бавно, а постковид синдромът е по-продължителен. 
По време на боледуването се засяга директно сърцето, като се наблюдават перикарден излив и/или ритъмни нарушения при около 20% от болните, при 1/3 - засягане на миокарда и други, които влошават прогнозата при пациентите със сърдечно-съдови заболявания. Наблюдава се ръст и на инфарктите и инсултите, както и на белодробен тромбемболизъм.
Най-добрият начин пациентите със сърдечно-съдови заболявания да се предпазят от негативните последици на коронавируса е профилактиката чрез ваксиниране, спазване на съответните мерки и чести медицински прегледи от специалисти.
- Войната в Украйна оказва ли влияние на хората със слаби сърца?
- Инвазията в Украйна промени в отрицателен аспект цялостно света и оказа неблагоприятно въздействие върху психиката и здравето на хората. От друга страна, негативните мисли и настроения водят до редица здравословни проблеми. Всъщност много по-лесно ни е да се фокусираме върху негативността, страха. Ако се оставите да затънете в негативните събития около вас, постоянна тревога и страх, те ще превземат живота ви. В този ред на мисли войната оказа също голямо влияние върху здравето на населението. Стресът, страхът и психическото и емоционално състояние, от своя страна, отключват редица здравословни проблеми, като най-често високо артериално налягане, стрес индуцирани хипергликемии, панически разстройства и прочие. Позитивното мислене има изключително благоприятен ефект върху здравето ни. Само с много усилия и фокусиране върху положителните емоции и мисли можем да превърнем живота си в по-здравословен и дори щастлив.