С традиционна изложба на юбилярите ще бъде открита новата календарна година за Русенската художествена галерия /РХГ/. Години наред вече спазваме почти ритуално тази традиция, така, от една страна, отбелязваме кои от имената, свързани с Русе, ще празнуват юбилейни годишнини, а от друга, подсказваме на ценителите какви самостоятелни изложби предстоят, обяснява директорката на РХГ Елена Великова. През 2016-а в галерията ще извадят от фондовете творби на повече от 30 автори, които са обичали Русе и това личи в техните пейзажи, портрети, графики, композиции, пластики. Сред художниците, с чиито кръгли годишнини ще бъде белязана русенската 2016 година, се открояват имената на Борис Василев /роден през далечната 1911 година/, Ангел Янков, Любомир Касабов, Стефка Генадиева, Ганчо Карабаджаков. В този списък са и по-младите автори, които тази година отбелязват важни житейски дати - като Златка Стойкова, Мая Кубратова, Виргиния Пенчева-Джина, Володя Кенарев, Хрисанд Хрисандов и други. По специален начин ще бъде отбелязан и 
житейският юбилей на доайена на русенските художници - именития скулптор Георги Радулов
който през октомври навършва 80 години. Тогава почитателите на творчеството на Радулов ще имат удоволствието да видят цялостна изложба с негови работи, каза Великова. 
През януари се очаква в галерията да гостува румънският художник и куратор Теодор Дадалъу - известен на русенци автор от Карпатите, в сътрудничество с когото РХГ е осъществявала не един и два творчески проекта.
Февруари са си харесали, за да покажат в русенската галерия своето творчество двама млади автори от Чехия. Тяхното съвременно изкуство, което в някаква степен е симптоматично за тенденциите, върху които работят и развиват младите чешки художници, ще бъде изложено в малката зала на „Борисова“ 39. 
Друга традиция ще бъде спазена през месец март, разказва Елена Великова. Още в края на февруари ще бъде обявена темата, с която галерията ще се включи в тазгодишното 56-о поред издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“. Това, което направихме през 2015 година, ни даде увереност, че успоредно с традиционните, 
новите по-отворени формати са по-адекватни на атмосферата на фестивала
обясни директорката на РХГ, като припомни изложбата-конкурс „Пултът“, в която взеха участие не само русенски автори, но и художници, които са участвали досега с експозиции по време на фестивала. 
Пак през март, но още в началото, галерията се готви да посрещне друго атрактивно събитие, което със сигурност ще привлече вниманието. От 1 март се очаква в Русе да гостуват Румен Димитров и арт група Дупини. Артистичният проект е създаден през 2000 година, когато е създадена и арт групата със звучното име Дупини. Всъщност, названието не е нищо повече от име на едно село в Габровския Балкан, където всъщност се събират професионални художници от Велико Търново, като тяхната амбиция е да се създаде отворена общност от млади по дух и възраст хора, за които са изключително важни креативността и експериментът. Групата прераства в сдружение /отново с емблематичното име/ и е организатор на ежегодни международни симпозиуми - пленери, в махала Долни Еневец (Долни Дупини) в Тревненския Балкан, като така вдъхва живот в това място и дава възможност за активен културен диалог между творци от България, от Балканите и от Европа. Румен Димитров-Попа, който ще гостува в Русе, е председател на сдружението. Той е и основател на така нареченото Световно номадско движение в изкуството. В РХГ 
той ще покаже видео за пленерите в лагера на художниците Дупини
но очакваме и че ще донесе някои от творбите - тези, които е възможно да бъдат пренесени на разстояние, обяснява Елена Великова. 
Млади израелски художници ще гостуват в русенската галерия през април. Арт визитата ще се осъществи отново с помощта на бизнесмена Йехуди Алуни, обясняват от РХГ, като припомнят, че именно с неговото спонсорство стана възможна първата изложба на авторки от Израел, а също и гостуването на русенски художници в Ерусалим. 
На 5 май русенци ще стана свидетели и съучастници в друго творческо преживяване - изложбата „20 години по-късно“, която ще подредят Златка Стойкова и Свилен Стефанов. Преди две десетилетия двамата откриха изложба в една частна русенска галерия, тогава всеки от тях представи творбите на другия, припомня Великова и добавя: „Интересно е да се види какви са емоцията, колоритът, посланията на двамата творци днес“. 
Друго приключение на духа ще предложи друга арт визита. От РХГ са поканили художника Красимир Кръстев, по-известен с творческото име Rassim, за което той твърди, че е „име в името“ и припомня, че на арабски то означава творец, създател. Неговите творчески проекти не се приемат еднозначно, но със сигурност винаги привличат вниманието. Емблематичните му проекти носят имена като „Дрога“ (1995), „Корекции“ (1996-1998) и „Корекции 2“ (2002), при това в тях 
Rassim е и обект, и субект, а „материал“ за пърформансите е неговото собствено тяло
върху което той въздейства с лепило като дрога, със спортни уреди, бодибилдинг и дори със скалпел. В началото на 90-те той разпространява образа си на плакат с жълти гумени ръкавици в боксьорска поза, като обещава, че изкуството ще победи и заплашва старите художници, че ще ги смачка. Очаква се русенци да видят част от уредите, с които авторът на пърформанс, бодиарт, акции и видеоарт да направи в някаква степен разбираем за зрителите своя ексцентричен художествен език. Впрочем, ако не го разберат, това едва ли ще впечатли Rassim. Защото той казва в едно интервю: „Ако един художник е много харесван, по скоро той има проблем. Това не е изкуство, защото артистът не може да бъде харесван от толкова много хора. Няма как народът да разбира от изкуство“.
Юни се очертава още по-интригуващ. Тогава се очаква в галерията да гостуват 
оригинални литографии на Реноар от частна колекция
която се съхранява в Люксембург. От РХГ вече имат предварителна уговорка с притежателя на частната колекция Емерлинк. Пак през юни жителите на Русе ще си припомнят впечатляващата арт визита на театър „Маска“ от Букурещ миналото лято, когато градската градина и пространството пред Доходното здание се изпълниха с причудливи маскирани персонажи. Та ето, сега в Русе ще гостуват творците от театъра, които създават тези удивителни маски. Те ще направят и открито ателие за русенци, за да демонстрират как съчетават скулптура, кинематографи, художествен макиаж, в резултат на което се получават причудливите силиконови персонажи. 
В края на юни залите в галерията ще посрещнат още един гост от чужбина - сръбския график Сашо Панчич, който ще покаже своето творчество след 25 юни. 
Имаме много идеи и за лятото, и за есента, но за тях конкретно ще разкажем, когато наближи този период, обясниха от РХГ. Още повече, че там се надяват ситуацията с кандидатстването по трансграничния проект с Румъния да се развие благоприятно и да започне най-после така очакваният ремонт на сградата.