Русенският доставчик на интернет и кабелна телевизия „Нетуоркс“ е една от първите фирми в града, предложили подслон и работа на бежанци от Украйна. В Русе вече са пристигнали първите три семейства, които са настанени в жилища, наети от фирмата. 
„Тези, които се отзоваха, са майки с деца. Това са най-вече бежанците от Украйна на този етап. Засега само ги настаняваме, хората са още в стрес. Като се успокоят след няколко дни, ще говорим с тях и за работа“, каза управителят на „Нетуоркс“ Свилен Максимов.
Преди няколко дни кабелният оператор публикува на сайта и Фейсбук страницата си обява на български, украински и английски език, с която предложи на бежанци от Украйна преместване на цялото семейство в Русе. Фирмата обещава безопасен транспорт до България, като неин човек посреща желаещите на украинско-румънската граница, пълно съдействие с разрешителни за работа и други законови изисквания, настаняване на семейството за сметка на „Нетуоркс“, лична банкова сметка, мобилен телефонен номер, интернет услуга, здравна застраховка и др. 
„Тези хора са видели обявата и ни се обадиха. От трите жени едната е компютърен специалист, на останалите ще предложим работа за хора без опит след курс за обучение. Ще им окажем правна помощ, ще съдействаме децата да се настанят в детска градина, ако някой не иска да работи при нас, ще му търсим друго място. Работа има за всички“, заяви Максимов. 
Според управителя на „Нетуоркс“ все още има голяма бумащина при наемането на украински бежанци и е добре държавата да опрости процедурите, както и да направи един сайт, на който украинците и евентуалните им работодатели да намират цялата им нужна информация на едно място.