Последните мигове от живота на Ангел Кънчев, последните му думи „Да живее България!“ и изстрелът, с който младият родолюбец избира безсмъртието пред турски плен, ще бъдат пресъздадени на 17 март, четвъртък, от русенското дружество „Традиция“. Възстановката е част от честването на 150-ата годишнина от гибелта на революционера, организирано от Община Русе.
„Ангел извадил револвера си и гръмнал 2-3 пъти срещу стражарите. Револверът му направил засечка. Тогава Ангел го обръща към себе си, туря го в устата си, гръмва и куршумът се забива в главата му... Трупът му е изпратен в дома на баща му. Тук домашните му остават изумени, най-малката му сестра се умопобърква /такава беше тя до края на окаяния си живот/. На другия ден бе погребан с музика, придружен от младежите на целия град до гробищата“, пише след Освобождението Никола Обретенов.
Възстановката на събитията на 5 март 1872 г. /стар стил/ ще започне в 11.30 часа на Речна гара в града, между сградата на Морска администрация и Вития мост. След това шествие с организаторите и участниците в събитието ще се отправи към паметника на бореца за свобода на бул. „Славянски“. Там в 12 ч. ще започне официалната церемония, на която ще говорят кметът Пенчо Милков и директорът на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов, ще бъдат отслужени и заупокойна молитва и благодарствен молебен в памет на националния герой.
В събитието ще се включат Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев и състави от Общинския младежки дом и Общинския детски център за култура и изкуство.