„Ако беше жив, бих искала да се видя с теб и да ти целуна ръката и да ти кажа, че ти благодаря за всичко, което си направил за България. Ти завинаги ще останеш в сърцата ни и винаги щом чуем сирените, за теб ще се сещаме - за твоята слава и твоите дела“. Това е част от писмото, в което ученици от ПГДВА „Йосиф Вондрак“ споделиха представите си за Васил Левски и посланията си към вечно живия му дух по случай 149-ата годишнина от обесването му и 144 години от Освобождението на България.
Ученици и учители посветиха на двете годишнини серия от събития под наслов „Пътят към свободата“. Класните стаи и фоайето на гимназията бяха украсени със знамена и табла, посветени на делото на Апостола на свободата. Учители по различни дисциплини отговаряха на въпросите на учениците си, възникнали след прочитането на бележника на Левски. Един от тях беше посветен на най-известната записка в него - „Народе????“, и както винаги тук отговорите на въпросителните бяха повече от самите тях.
Организирано беше и състезание по Лъвски скок, в което първото място с реален резултат си поделиха Кристиян Георгиев от 9А и Пламен Харманджийски от 12А клас.
Вчера гибелта на Апостола беше отбелязана с подборка от негови мисли, а в ролята на светеца на българската свобода влезе Даниел Стоянов от 10А клас. Днес група учители и ученици ще поднесат цветя на паметника на Васил Левски и ще участват в тържественото общоградското възпоменание.