Дело срещу унищожаване на произведение на изкуството бе гледано вчера в Окръжния съд. То е заведено от художника и учител по изобразително изкуство в ОУ „Иван Вазов“ Валентин Георгиев.
Адвокатът му Павлина Иванова обясни преди заседанието на делото, че през 2012 г. творецът е създал стенопис на една от стените в кабинета по музика в учебното заведение. По проект и след решение на ръководството на училището през миналото лято той е заличен с боя, а на съседната стена е поставен фототапет.
„Така е преценено, че естетически е по-красиво, по-възпитателно, по-въздействащо“, каза адвокатът.
„Утро“ пръв съобщи за случая през юли миналата година и за намерението на художника да защити работата си в съда.
За инцидента той научил от ученици, които дотичали да го попитат: „Господине, какво се случва в кабинета по музика? Нови стенописи ли ще рисувате?“. 
Отишъл да види за какво говорят децата и останал поразен.
„Гледам - стенописът тъкмо беше покрит с един слой боя, рисунките още прозираха отдолу. След това върху тях поставиха още един слой боя. И - край на стенописа!“, разказа тогава за „Утро“ Валентин Георгиев.
Вчера в съда той обясни, че стенописът е представлявал петолиние с комбинация от много птички, ноти, цветя и деца в хармония с няколко топли цвята. Той е радвал дълги години децата.
„На негово място сега има гола боядисана стена. По проекта е преценено, че тази боя комуникира добре с фототапета на съседната стена и е по-добре да има боядисана стена, отколкото стенопис“, заяви художникът.
Адвокат Иванова обясни, че Валентин Георгиев е автор на този стенопис и законът защитава неговите авторски права, като никой не е искал неговото съгласие.
„По тази причина поканихме ръководството на училището да го обезщети за вредите, които са му причинени. Получихме отказ, поради което стигнахме до съда, за да се реши този спор“, каза адвокат Иванова.
Обезщетението, което Валентин Георгиев поискал, е на стойност 3000 лева.
Според адвоката му то е изключително символично, тъй като законът определя граници от 500 лева до 100 000 лева.
„Валентин Георгиев преценява, че това са суми, които следва да бъдат платени от бюджета на училището и не е редно да се ощетява учебното заведение от неправомерните действия на определени лица. Съгласно Закона за авторските права обезщетението се присъжда не само да компенсира вредите на автора, но то има и за цел възпиращо действие спрямо нарушителя и спрямо обществото. Ние целим генерална превенция, защото горенето на книги и на картини, унищожаването на произведения на изкуството, предполагам всички си спомнят в какви исторически времена са се случвали“, обясни адвокат Иванова.
По думите й училището може да търси компенсация от физическите лица, които са наредили, разпоредили или допуснали това да се случи.
Адвокатът и директорът на училището Теодора Йорданова не пожелаха да коментират казуса преди приклюването на делото.
Според адвокат Павлина Иванова това е първо дело в Русе от 1991 г. насам, което се води с такъв предмет - за унищожаване на авторски права.
По думите й според публикациите в правните справочници в страната има много дела, но те са за нарушаване на авторските права на авторите на музикални произведения или неправомерно използване на музикални произведения, както и за нарушаване на авторските права на проекти на архитекти.
„Не намерих дело за унищожаване на произведение на изкуството“, обясни адвокат Иванова.
 Решението на съда ще бъде произнесено до 8 март.