Новият областен управител Анатоли Станев е юрист по образование, работил е като адвокат и до заемането на поста точно преди три седмици беше директор на РИОСВ-Русе. Разговаряхме с него за вижданията и приоритетите му начело на областта.

- Г-н Станев, представете се с няколко думи извън официалната ви визитка.
- Определям се като балансирана личност - един е експертът и професионалистът, един е човекът, който се занимава с политика, но бих казал, че не по-маловажен е човекът, който съм със семейството си. Женен съм от близо 20 години и имам пълнолетна дъщеря и син, ученик в седми клас. Опитвам се да съм в хармония със семейните и останалите си ангажименти, на това уча и децата си.
В личен план, извън официалната си визитка, мога да допълня, че обичам спорта, но в момента този мой интерес вече е повече от позицията на зрител. Занимавал съм се дълги години и със спортен мениджмънт.
- Успяхте ли да навлезете в новата си длъжност, в правата и задълженията на областен управител?
- С правата и задълженията на областен управител съм запознат, преди да встъпя в длъжността. Сега мисля, че съм навлязъл доста и в спецификата на работата, разчитам и на опита на колегите от администрацията. Те са проводник на това, което е работено, и това, което предстои. Очаквам една екипна работа. 
- Имахте ли колебания в началото дали да поемете поста и член ли сте на номиниралата ви партия „Има такъв народ“?
- Учредител съм на партия „Има такъв народ“ в национален план 
и в тази връзка никога не съм имал колебания да поема и оправдая доверието и отговорностите, които са ми гласувани с номинацията ми за областен управител на Русе. 
- При встъпването ви в длъжността декларирахте, че държите на приемствеността. Какво наследихте от вашия предшественик Борислав Българинов и кои от инициативите му ще развиете? Как и в какви срокове ще стане това?
- Остават най-важните аспекти за решаването на съществуващите проблеми с транспортната свързаност и работата за нея от българо-румънска страна. Това според мен е най-важният проблем на Русе и областта. Той е свързан с изграждането на още един мост над река Дунав при Русе, на магистралата Русе-Велико Търново, както и възстановяването на фериботната връзка Русе-Гюргево. Това са въпроси на държавно ниво и аз като представител на държавната власт в региона ще следвам държавната политика в тази насока.
Нагласите заедно с румънските ни колеги са фериботната линия Русе-Гюргево да бъде възстановена до средата на лятото. 
От българска страна сме малко по-конкретни, а румънската страна е по-сдържана в сроковете
защото там основният интерес е частен, особено в лицето на пристанищния оператор. Има редица сложни процедури, свързани с учредяването на гранични пунктове, определяне на транспортен оператор и т.н. Нашата готовност обаче, чисто оперативно, е до средата на лятото да се осъществи линията. 
- Каква е ролята на областния управител в такива големи инфраструктурни проекти като изграждането на нов мост и магистралата Русе-Велико Търново?
- Областният управител освен проекция на държавната власт на местно ниво е и проводник на местните интереси на национално ниво. Това е основната функция. Въпросите с транспортната свързаност са в две основни ведомства - Министерството на регионално развитие и благоустройството и Министерството на транспорта и съобщенията. Като представител на държавната власт имам постоянен контакт с тези две ведомства, тоест 
държа топла връзката между тях и регионалните интереси
Имам много подробни разговори с вицепремиера и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов за построяването на магистралата, като основният проблем там е определянето на нулевата точка на трасето, която трябва да е при евентуалния втори мост над Дунав. Това ще бъде определящо за изграждането на пътната мрежа, защото не може да бъде изграден само мост, без да е ясно накъде ще води той. На последната среща с румънския вицепремиер Сорин Гриндяну се стигна до добро продължение на това, което имаме като разписани уговорки между двете страни, и се надявам да се развият бързо нещата, а аз ще бъда катализатор на тези процеси. 
- Какви са вашите впечатления за погледа на румънската страна към искането за втори мост Русе-Гюргево?
- Не искам да преповтарям и тълкувам думите на министрите, когато посетиха Русе по въпроса, но мисля, че бяха дискутирани много положителни неща. Ние съвсем скоро имахме съвместна изява с председателя на Окръжния съвет на Гюргево Думитру Беяну и съм категоричен, че сме единомишленици по темата. Да не говорим за регионалните власти от двете страни, защото 
това е една огромна полза за двете области
Полагаме усилия за реализирането на тези идеи.
- Беше анонсирано създаването на граждански екологичен съвет към областната администрация без представители на РИОСВ, за да се избегне риск от институционален натиск върху хората, ще има ли развитие тази идея?
- Тази идея не е отскоро, съществува една добра основа на провеждане на междуведомствени комисии на представители на държавната власт, в които и аз съм участвал в качеството си на директор на РИОСВ-Русе. Те са свързани с определена проблематика и консолидиране на общите намерения на представителите на държавната власт и контролиращите органи под ръководството на областния управител. Да, това ще продължи, с участие обаче и на РИОСВ-Русе. 
- Как би се съчетало съществуването на такъв екологичен съвет към областна администрация с учредения Обществен съвет?
- Това е по-скоро областна комисия от държавни административни органи за контрол, там не са ми известни възможности за пряко участие на широката общественост. По-скоро аз 
бих възобновил така наречените междуведомствени комисии и съвсем скоро това ще се случи
Адмирирам инициативата на кмета на община Русе Пенчо Милков и на природозащитниците, а и на всички будни граждани, които желаят да полагат усилия в контрола не само на околната среда, а и на всички дейности с обществен характер. Гражданското участие в проверките, което бе изказано като идея от вицепремиера и министър на околната среда и водите Борислав Сандов при посещението му в Русе, е свързано с промяна на нормативните изисквания. 
- Вашата номинация и назначаването ви на поста бяха съпроводени от остри протести във фейсбук на екологични групи с обвинение, че като директор на РИОСВ не сте направили нужното за чистотата на въздуха в Русе. Беше припомнено, че сте бил и адвокат на фирмата за смазочни материали „Лубрика“. „Има такъв народ“ се изказа във ваша защита, тръгна и подписка в тази насока. На какво се дължи според вас това напрежение, утихна ли вече, или е само временно затишие?
- Мисля, че това напрежение беше изкуствено създадено, и то от лица с претенции да са с по-голяма численост от реалната такава.
Социалните мрежи дават възможност на малко на брой хора да се опитват с високия си тон на говорене да изглеждат като голяма група
Тези опити са свързани с евентуални предполагаеми частни интереси, които са в противовес на дейността, която съм извършвал, и опасения, свързани с бъдещите форми на контрол, които в качеството си на областен управител бих могъл да упражня. Не мисля обаче да влизам в такива полемики, защото те не отиват на представител на орган на държавната власт - нито тогава като директор, нито като областен управител сега. Що се отнася до 19-годишната ми практика като адвокат, тя е била свързана с работа с много търговски дружества от региона. 
- Разговаряхте ли все пак с еколозите и ако не сте, предстои ли такъв контакт?
- Аз съм осъществявал многократно такъв контакт, когато задълженията ми са били конкретно и експертно свързани с дейностите по опазване на околната среда, и мисля, че съм дал ясна позиция. Те са няколко души, с които съм общувал, и знаят моето становище, чисто експертно, че 
основното различие между тяхната и моята нагласа за прилагане на действия, свързани с опазването на околната среда, е в това, че аз отказвам да сложа знак на равенство между миризма и замърсяване
и твърдя, че рестриктивни мерки могат да бъдат наложени тогава, когато има констатирани доказателства за нарушения. Тази ми позиция е формирана изцяло от приложимото законодателство. Важно е да се каже, че се срещам с всеки един, и то ежедневно. Проявявам интерес към вижданията на всеки един гражданин и ако трябва, ще увелича интензитета на приемното време, за да мога да обхвана всичко необходимо. 
- Какви са личните ви приоритети като областен управител? 
- Те имат два основни елемента - близки и далечни перспективи. По-далечните и продължителни като работа са пътищата и свързаността. А ежедневен приоритет е борбата с пандемията и всички останали текущи задачи. Останалото са детайли по администриране и провеждане на политики, добро взаимодействие с всички органи. Имаме добри индикации за взаимодействие с органите на местната власт в областта. Имаме планирани срещи за запознаване с проблемите в малките населени места. 
- Ковид кризата продължава втора година, картината е динамична, какво трябва да се случи, за да има някаква форма на локдаун в Русе и кой ще вземе това решение. 
- Има конкретни стъпки, предвидени в Националния план, които ние като проекция на държавната власт ще следваме. Това би следвало да стане на национално ниво, експертно органите на Министерството на здравеопазването винаги са били водещи в нашите решения. 
Очакваме ръстът на заболеваемостта да спре, кривата на заразените да не е толкова стръмна 
и да започне да спада. В момента тенденцията не е такава, но вчера /сряда, 2 февруари - б.р./ на щаба стана ясно, че това не означава застрашеност по отношение на основния фактор - брой заети легла за интензивни пациенти. Засега този процент е малко повече от половината, около 60%, така че нямаме притеснения, предприемат се всички действия. Основното, към което апелираме обаче, е личната хигиена на общуване. Всички вече сме информирани и е важно да спазваме основните мерки за ограничаване на пандемията, за да не се налагат по-тежки рестрикции. 
- Какво е отношението ви към локдауна като противоепидемична мярка и към зелените сертификати?
- Адмирирам решението да няма елемент на принудително ваксиниране. Смятам, че методите работят и благодарение на тях сега не сме в толкова тежка ситуация, каквато имаше на други места по света. 
- Бихте ли въвели задължителен зелен сертификат за работещите в областна администрация?
- Това е въпрос на административни решения, които трябва да бъдат следвани. 
Ако има такова решение, ще го последваме, но на този момент няма такива индикации
- Кои са най-големите предизвикателства пред областта, върху които областна управа може да влияе?
- Предизвикателства са ежедневни. Това, което говорихме досега, е едно от основните предизвикателства - опазването на човешкото здраве и живот. През последните две години това е голямо предизвикателство, а оттам всяко повече или по-малко съществено получава внимание. Естествено по-сложните перспектива са по-дългосрочни. А ежедневните предизвикателства ги посрещаме и решаваме аналитично и методично.
- Как виждате Русе и областта в края на мандата си?
- Имаме дългосрочна визия. Винаги съм искал да мога да се обърна назад и да кажа, че съм свършил всичко, което е по силите ми и в рамките на задълженията и правомощията ми. Затова съм се въздържал и сега ще се въздържа от нерегламентирани действия. Най-първо сме човеци, но в администрирането основно е законосъобразността на действията.