Дългогодишният училищен директор Нико Просеничков и съпругата му - Тонка Просеничкова, внучка на Баба Тонка Обретенова, са само две от известните жертви на комунистическия режим в Русе, чиято памет бе почетена вчера, 1 февруари - Ден за почит на жертвите на комунизма. И двамата са интелектуалци - той е журналист и педагог, тя - агроном и благотворител. 
„Загдето писал статии във вестник „Русенска поща“ със съдържания, които раздухвали великобългарския шовинизъм на гражданите, унищожавали престижа на съюзените народи и възвисявали качествата на националсоциализъма и фашизъма, насърчавал борбата срещу прогресивните елементи и поощрявал премахването им от държавните учреждения, като с тези свои действия и писания допринесъл дейно и съществено за извършване и провеждане противонародната политика от ръководните лица на България“. Това пише в обвинителния акт срещу Просеничков, осъден от репресивната машина задочно на смърт. Задочно, защото според историчката Веселина Антонова двамата със съпругата му са убити на 5 или 6 ноември, след като на 2 ноември са арестувани по заповед на началника на русенската милиция Илия Ташев, бивш учител, когото Нико Просеничков връща на работа през 1926 година, след като преди това е бил уволнен.  
Сред най-известните имена на репресираните от режима, дошъл на власт в България на 9 септември 1944 г., е Иван Хаджииванов, създател на организацията на Съюз „Добруджа“ в Русе, председател на Вътрешната добруджанска революционна организация ВДРО. Той е обявен за безследно изчезнал на 24 декември през 1945-а.
Десетки русенски семейства са изселени, мнозина са изпратени в лагери като Белене и Скравена. Колко точно - не се знае, официална статистика няма.
На 1 февруари 1945 г. така нареченият народен съд осъжда на смърт трима регенти, 67 депутати, министри, генерали и полковници. Изселени са над 28 000 души, хиляди са убити, по данни на съвременните историци.
СДС-Русе вчера почете по традиция паметта на жертвите на комунистическия режим в България пред скромния паметен знак на пл. „Оборище“. 
„Така нареченият народен съд прочисти българската нация от интелектуалния и индустриален елит. СДС-Русе продължава да почита паметта на хората, избити без съд и присъда тогава. След 10 ноември 1989-а внуците на внуците на убийците в огромната си част станаха притежатели на българския национален капитал“. Това каза за „Утро“ съпредседателят на групата сини съветници в Общинския съвет Елеонора Николова след церемонията.
Русенската организация на ГЕРБ също почете паметта на жертвите с послание във фейсбук.
„Днес, когато цялата демократична и прогресивна общност се покланя пред жертвите на тоталитарния комунистически режим, малцина са тези, които наистина помнят и знаят защо точно днес отдаваме тази почит. Един от най-мракобесните периоди в историята на България, наричан от комунистите „диктатура на пролетариата“ и обясняван като „власт на бедните и онеправданите“ над „враговете на народа“ - интелигентни и образовани хора, предприемачи и бизнесмени. Точно на този ден, 1 февруари 1945 година, „Народният съд“ екзекутира всъщност елита на нацията. Бедната нискообразована маса смята, че така въздава своята „справедливост“. Съизмерима с интелекта, тя няма други аргументи освен своята жестокост и агресия“, написаха от ГЕРБ.
1 февруари е обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим през 2011-а по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов с решение на първото правителство на Бойко Борисов. Десетина години по-рано, през 2000 година, по предложение на премиера Иван Костов българският парламент приема Закон, с който обявява комунистическия режим в България за престъпен.