216 фирми са изчезнали от бизнес картата на Русе през миналата година, показва справка на „Утро“. Толкова са заличените от Търговския регистър дружества от 1 януари до 31 декември 2021 г. Още 90 са започнали процедура по ликвидация. Сред тях има много малко знакови имена, почти всички са представители на най-дребния бизнес, който по традиция страда най-много по време на криза.
Почти единственото изключение е ТПК „Съгласие-Русе“, което доскоро даваше работа на стотина души, но от януари миналата година е в ликвидация. Към небитието се запъти и някогашният промишлен гигант „Спарки“, който обаче се клонира в новосъздаденото дружество „Спарки Русе 2020“.
Числото 200-300 отпаднали фирми за година на фона на действащи над 10 хиляди може да се приеме за нормално в една нормална пазарна икономика, където винаги някой бизнес изчезва, за да освободи място за друг. Числото на временно спрелите работа вероятно е два-три пъти по-голямо, но няма как да влезе в статистиката, тъй като от миналата година търговците вече не са длъжни да подават декларации за прекратена дейност. През лятото обаче доходи декларираха 10 273 дружества - със 795 по-малко, отколкото през предходната година. 
При все това може да се каже, че Ковид-19, макар да нанесе силен удар върху някои сектори като туризма, като цяло не причинява кой знае колко щети. Ситуацията е много различна от финансовата криза през 2009-2010 г., когато за две години бяха ликвидирани близо 3 хиляди русенски фирми. А данните на НАП показват, че и бизнесът, и населението плаща повече данък върху доходите си, тоест тези доходи са нараснали. Ръстът спрямо 2020 г. е с около 6%, като фирмите са платили с 13% повече корпоративен данък, а физическите лица - с 19%.