Доц. д-р Славомир Кондов е специалист по неврохирургия в Университетска болница „Медика Русе“. Завършва медицина през 1994 година в Медицински университет - София, а през 2002 година  придобива специалност „Неврохирургия“. Преминава специализация по ултразвуково базирана невронавигация в Норвегия, а през 2006 година завършва следдипломна квалификация в Япония.

- Доц. Кондов, какво представлява лумбалната дискова херния?
- Лумбалната област на гръбначния стълб (кръста) се намира между таза и гръдния кош и се състои от пет кръстни прешлена. Всеки отделен прешлен се състои от гръбначно тяло и гръбначна дъга, която е свързана с два педикула (крачета) със съответното гръбначно тяло. Костта в областта на гръбначната дъга образува прешленни израстъци (костта, която може да се напипа по средата на гърба), напречни израстъци и фасетни стави.
Междупрешленните дискове, ставните мембрани и ставните връзки държат прешлените заедно и контролират движението на гръбначния сегмент. В гръбначния канал се намират гръбначният мозък и гръбначните нерви. Всеки гръбначен сегмент има два странични изходни отвора, които пропускат съответните нервни коренчета към периферията и мускулите.
Междупрешленният диск се състои от фиброзен пръстен и пулпозно ядро.
При нарушаване на целостта на фиброзния пръстен пулпозното ядро навлиза в гръбначния канал и притиска гръбначно-мозъчните нерви
Лумбалната дискова херния е болест на междупрешленните дискове и тя е сред най-честите причини за болка в кръста.
- Каква е причината за тази патология на гръбнака?
- Основната функция на гръбначния стълб е да защитава гръбначните нерви и да се улесни мобилността на тялото. С възрастта обаче се стига до загуба на еластичност на тъканите на дисковете, растеж на остеофити (шипове) или калцификация на сухожилията. Фактори, увеличаващи риска от образуване на дискова херния, могат да бъдат травма,
професии, изискващи вдигане, бутане и усукване, както и наследственост
При повечето пациенти не може да се определи точната причина за поява на дискова херния, но най-често тя е резултат от стареенето на организма. 
- Как се откриват патологичните промени?
- В зависимост от възрастта и натоварването на  гръбначния стълб различните образни методи (рентген, компютърна томография/скенер и ядрено-магнитен резонанс-ЯМР/ показват тези промени по различен начин. Много от тях могат да бъдат безсимптомни и неизвестни на болния за дълго време. Появата на съответните симптоми зависи от локализацията и степента на патологичните промени и от конкретната анатомия на болния.
Симптомите са изтръпване, мравучкане или болка в единия крак или в двата крака, която обикновено започва в кръста
Тя може да е придружена със слабост или нежелано изпускане (инконтиненция) на урина, изтръпване на гениталиите и загуба на сексуалните функции.
- Какво лечение се прилага при дискова херния?
- Видът на лечение изисква внимателна преценка за правилния и навременен избор на лечебна схема. Като терапевтичен протокол при всички случаи е показано провеждането като начало на консервативна терапия с нестероидни противовъзпалителни средства, миорелаксанти, физиотерапия, балнеолечение и покой.
Консервативното лечение се прилага за около 10-15 дни в домашни или болнични условия
При неповлияване на болковата и сетивна симптоматика от медикаментозното и физиотерапевтично лечение в продължение поне на 4 до 6 седмици, болният се нуждае от оперативно лечение.
- Кога един болен се нуждае спешно от оперативна намеса? 
- Спешни индикации за оперативно лечение са налице при остро настъпила тежкостепенна неврологична симптоматика - сфинктерни разстройства (инконтиненция), двигателен дефицит (най-често перонеална или тибиална пареза, долна парапареза и т.н.).
При планови показания за хирургично лечение се оперират болни със силни или персистиращи болки
резистентни на консервативно лечение с постепенно прогресиращи неврологични разстройства като двигателен дефицит и сетивни смущения.
Изборът на подходящо оперативно лечение е  изключително важен, защото е необходима декомпресия на засегнатите нервни елементи, според обема на спондилодискогенната патология, без да се причинява спинална нестабилност.
Операциите на лумбалната дискова херния се извършват с микроскоп и специален набор микроинструментариум. При някои от случаите това лечение може да бъде асистирано ендоскопски. Така наречената „озонотерапия“ не е метод за лечение на дисковите хернии.
За разлика от лумбалните дискови хернии, другите два вида - цервикалните и торакалните, задължително подлежат на оперативно лечение
Причина за това е, че освен нервни коренчета на тези нива може да бъде засегнат гръбначният мозък и да се стигне до т.нар миелопатии. Увредата на гръбначния мозък води до тежка отпадна неврологична симтоматика, често с наличие на тазово резервоарни смушения.
При цервикалните дискови хернии основен способ на лечение е микродисцесцектомията с преден достъп и поставянето на заместител на диска Ц кейдж или артифициална дискова протеза.
При торакалните най-застъпени са задно-страничния и преден трансторакален достъп с или без допълнителна титаниева стабилизация.
Основен метод за диагностика е Ядрено-магнитният резонанс. Той е без алтернатива и не трябва да се прави компромис с други образни изследвания
- Възможни ли са хирургически усложнения при тези интервенции?
- Възможни са. Общи усложнения могат да бъдат например инфекции. Повърхностните раневи инфекции се срещат в 0,9 до 5% от случаите, като рискът се повишава в зависимост от възрастта, продължителна терапия с кортикостероиди, обезитас. Дълбоки раневи инфекции са по-малко от 1% от случаите. Много рядко могат да настъпят двигателен дефицит - 1-8% /преходен/, ликворна фистула - 10 на 10000 случая, псевдоменингоцеле - 0,7-2%, неочаквана /инцидентна/ нарушена дурална цялост 0.3 - 13% (стигаща до 18% при ре и следващи операции), рецидив на хернииран диск /от същата страна/ - 4% до 10 години от интервенцията.
Към специфичните усложнения спадат директна увреда на нервни структури, увреда на структури пред прешленното тяло Ц съдове /артериални, венозни/, уретер, дебело чревна бримка при L5-S1 ниво, трункус  симпатикус; редки инфекции; менингит; дълбоки инфекции, синдром на cauda equina Ц най-често като допълнително усложнение след спинални епидурални хематоми; шийни спинални увреди при мускулна релаксация по време на анестезия; тромбоемболизъм - 1% от случаите.