До края на следващата седмица трябва да станат ясни правилата, по които да работи сформиращият се в момента Обществен съвет по околна среда. Както „Утро“ писа, на първата среща в сряда вечерта откликнаха повече от 30 граждани: представители на известните фейсбук групи „Русе диша“, „За чисти въздух и вода в Русе“, „Обществен съвет Русе“, както и много хора от Русе и Мартен, които активно следят проблемите на замърсяванията и трудната комуникация с институциите.
В по-голямата си част срещата се превърна в поредното преговаряне на известни проблеми: липсата на адекватна апаратура за измерване на замърсителите, мудни или никакви реакции от страна на РИОСВ на многобройни подавани сигнали, отсъствие на обратна връзка за това какво са постигнали проверките.
Кметът Пенчо Милков на два пъти подчерта, че повод да активизира идеята за обществения съвет му дал новият екоминистър Борислав Сандов при неотдавнашното си посещение в Русе. Министърът обяснил как се готвят промени в националното законодателство, които да позволят на граждани лично да участват в проверките на институциите и контрола върху потенциалните замърсители. За да имат легитимност, би било добре да са местни обществени защитници или представители на Обществени съвети по околна среда.
По време на дискусията се очертаха две основни тенденции. „Ролята на нас, гражданите, е да подаваме сигнали до институциите и да следим какво се случва с тях. Не е наша работа да ходим на проверки“, каза Ивелина Петрова от „За чисти въздух и вода в Русе“. Екоактивистът Иван Белчев обаче смята, че прекият контрол е възможен, и настоя да разбере дали бъдещият съвет би разполагал с дронове, термокамери и финансиране, за да върши истински граждански контрол.
Дългогодишният експерт по темата Христина Момчилова от „Екосевер“ беше напълно откровена: „Проверките няма да свършат работа. Протестите и те не вършат работа. Станциите в момента не са оборудвани адекватно. Трябва качествена лаборатория. Трябват газхроматограф и масспектрометър, снабдени с библиотека от индикатори на потенциални замърсители. И специалисти от ранга на Елена Станчева, които разбират, за да извършат качествени анализи и да стигнат до резултати“. Все пак Момчилова похвали инициативата и декларира участието си в Обществения съвет.
„Аз от министър Нено Димов насам на всеки министър повтарям, че трябва отделна, истинска лаборатория за Русе - и виждате, че досега няма резултат, но продължавам да настоявам. С много мъка успяхме да направим инвентаризация на промишлените предприятия потенциални замърсители, това ще помогне сигурно“, коментира кметът Милков.
За пореден път на срещата лъсна проблемът със замърсяванията на въздуха и водите на Дунав в Мартен. Владислав Маринов от екологично сдружение „Дунавски регион“ в Мартен разказа как доброволци са вземали проби от водите на реката и не са успели да намерят лаборатория, която да ги изследва за замърсяване. Кметът Милков реагира с обещание, че при следващ подобен инцидент със замърсяване Община Русе ще вземе пробите и ще търси кой да ги изследва.
В крайна сметка юридическите подробности по текста на устройствения правилник останаха за предстоящо обсъждане. Част от тях будят недоумение: конструиращият се като експертно-консултативен орган, Обществен съвет би трябвало да се състои от експерти и представители на неправителствени организации, активни в сектора на околната среда. Според инициаторите обаче, кметът и председателят на Общинския съвет ще членуват по право в него. За кмета се предвижда да има само съвещателен глас, за председателя на Общинския съвет ограничението не е предвидено. Така тези представители на местните власти ще влязат в експертно-консултативен орган, за да консултират самите себе си. И още нещо: при хипотеза, че членове на съвета трябва да бъдат представители на екологични неправителствени организации, е възможно някои от най-активните групи в социалните мрежи да останат без представители, ако не са излъчени от НПО. Впрочем в дискусията се включи и Давид Александров като представител на сдружение „Род“, известно с акциите си „Поход в защита на семейството“ и позиции срещу Закона за социалните услуги.
Как ще се развие съдбата на новия Обществен съвет по околна среда, тепърва ще става ясно. Все пак е възможно да е нещо като демокрацията - не е много добър механизъм за обществено развитие, но по-добър не е открит.