Клуб „Бъди екскурзовод в Русе“ се очаква да заработи тази година във възрожденско читалище „Зора“. Това е предвидено в програмата на читалището за 2022 година. Лятна занималня „Четене и писане с мама, тати и аз“ и състезание по краснопис са новите идеи, които влизат в плановете на читалище „Георги Бенковски“. Читалище „Гюнеш“ пък възнамерява да проведе обучение по информационно търсене. 
С това инициативността и иновативността на читалищата в Русе се изчерпват - повечето от тях залагат на традиционни събития и на календарни празници. Значително повече са новите идеи в малките читалища извън общинския център - в отдалечените квартали, в селата и в Мартен. 
Най-активни са от читалище „Светлина“ в село Бъзън. Там ще отвори врати детско ателие за развитие на творческите способности, ще се организират занимания по тенис на маса и танци. За децата се предвиждат дейности през ваканциите, както и много екскурзии в околностите на селото. Ще бъдат създадени танцова група за народни хора на деца до 14-годишна възраст и ще се канят и нови индивидуални изпълнители. Следващите по инициативност са в Тетово - с обучение на деца по начална компютърна грамотност и е-книги, с клуб „Magic dance“ за хип-хоп и латино танци и ателие „Да си изтъчем чергичка“.
В Средна кула ще създадат хор за стари градски песни, в Долапите - клуб „Родолюбие“ и ателие „Ръчни домашни плетива и ръчни бродерии на шевици“, в Мартен ще заработят арт студио и детска певческа фолклорна група, а в Николово ще се роди музикална школа по гайда. Нови инициативи планират също в читалищата в Ново село, Червена вода, Семерджиево, Басарбово, Хотанца и Долно Абланово. 
За цялата си дейност читалищата в общината ще разчитат на 127 300 лв. общо, като най-голям е делът на очакваните приходи от собствени имоти - 79 750 лв. От проекти читалищата ще получат 34 900 лв., а 9050 лв. очакват да се съберат от членски внос и 3600 лв. от дарения и спонсорство.