Сирийка в напреднала бременност е заловена да върви пеш по Дунав мост, за да заобиколи контролния пункт в Гюргево. 
В понеделник следобед граничният екип забелязал жената и я задържал. 37-годишната жена казала, че е от Сирия и е бременна в осмия месец. Докато вървяла беседата, се появил сириец с шведско гражданство и обяснил, че тя му е съпруга и подал паспорта й. Той си признал, че я съпроводил с кола до Дунав мост и я пуснал да мине пеш по моста, за да заобиколи граничния контрол в Гюргево. Уговорката била да я изчака след пункта и заедно да продължат за Швеция. Вместо това обаче жената е откарана в лагера в Любимец.
Малко по-късно в румънски автобус е задържана иракчанка, която опитала да мине границата с фалшив паспорт на жена от Коста Рика. Жената е в ареста до изправянето й на съд.
Същевременно в понеделник около 14 часа гранични служители в Гюргево са задържали четирима мъже от Пловдивско, които представили фалшиви PCR тестове, че не са заразени с Ковид. Още по време на проверката униформените се усъмнили в достоверността на медицинските документи и при проверка се оказало, че те на издадени от посочените лаборатории. Българите са върнати в Русе и са задържани в ареста.