Младото украинско семейство Оля и Вайдас, които пристигнаха в Русе, бягайки от войната в Украйна, намериха тук приятели, които им помогнаха след дългото и тежко пътуване. Оля е бременна в осмия месец и след преживения ужас е трябвало да бъде прегледана от акушер гинеколог. Съдбата среща двамата с младата лекарка Петя Кашукеева, която е специализант по съдова хирургия в Университетска болница „Канев“. С нейна помощ Оля е прегледана от д-р Луиза Тончева в АГ комплекса. За щастие, с бебето всичко е наред.
Оля и Вайдас напуснали Киев още при първите взривове, с дадена им от приятели кола. След два дни пристигнали в Лвов, качили се на автобус, но за да стигнат до украинско-румънската граница им се наложило да ходят пеша 10 километра заради огромното задръстване от автомобили. Там благодарение на социалните мрежи намерили транспорт и пристигнали в Русе.
Тук Оля и Вайдас имат вече нови приятели - семейството на д-р Стоян Генадиев и д-р Петя Кашукеева, които са ги приютили, докато решат накъде ще продължат пътя си, за да посрещнат първата си рожба на свобода и спокойствие.