200 лева глоба - това е санкцията за умишлено блъскане с луксозен джип на автомобил, който според атакувалия го не се движел както трябва. За поставящия много въпроси случай се разбра вчера след излизането на окончателното съдебно решение по дело, водено не от потърпевшия, а от този, който го е ударил, а след това оспорвал наложената му глоба от 200 лева. Такава е цената на една гума от висок клас за този вид автомобили, това е и заложено в Закона за движение по пътищата за типа нарушение, за който е съставен актът.
Сцената в стила на най-блудкавите екшъни се разиграла на 7 февруари 2021 година. О.У. пътувал с „БМВ Х5“ към Бяла и застигнал автомобила на Н.Ц., с когото пътувала и бременната му жена и малкото им дете. Шофьорът отпред направил маневра, с която вбесил О.У., и ответната реакция не закъсняла. Джипът изпреварил колата, засякъл я и умишлено я блъснал със задната дясна гума. Потърпевшите потърсили помощ на тел.112 и двете коли били спрени на разширението на пътя на изхода на Русе.
Там О.У. продължил атаките, но този път словесно. Заявил назидателно на Н.Ц., че инцидентът ще му послужи за урок как се шофира, а и за живота въобще - вероятно да не се пречка пред скъпите джипове на пътя. Освен това опитал да заличи следите от удара по БМВ-то. Полицаите му съставили акт, защото при изпреварване не е осигурил безопасно разстояние за другата кола. Но той не само не приел санкцията, а и ги обвинил в некомпетентност и поискал чрез тел.112 друг екип. Вероятно това е някаква нова опция в закона, но за всеки случай не е препоръчително обикновени хора да се опитват да се възползват от нея. Държанието му с привиканите полицаи обаче не било много по-различно.
В крайна сметка О.У. оспорил наложената му глоба от 200 лева в Районния съд, но решението не било в негова полза. Обжалването пред Окръжния съд също не му донесло успех и наказанието вече е в сила.