Само трима от осемте народни представители от Русе работят с нещатни сътрудници към момента - Калин Иванов от „Продължаваме промяната“, проф. Михаил Илиев от ГЕРБ-СДС и Крум Зарков от БСП, показва информацията на сайта на парламента. Останалите депутати казват, че предстои да започнат официално работа с някого или все още преценяват имат ли нужда от такъв сътрудник. 
Нещатните сътрудници не са служители на Народното събрание, а действат като съветници и помощници на депутатите. Те могат да получават възнаграждение от допълнителните две трети над заплатите, които депутатите вземат, но в повечето случаи са доброволци и голямата им придобивка е достъпът до Народното събрание. 
Само един от тримата народни представители от „Продължаваме промяната“ вече има нещатен сътрудник. 
Това е 
Калин Иванов, който се е спрял на адвокат Анета Ангелова
„Г-жа Ангелова е юрист, ще разчитам на нейните консултации по правни въпроси“, каза Калин Иванов, член на Комисията по транспорт и съобщения, както и на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. 
„Все още не съм предвидила имам ли нужда от сътрудник. Ако имам нужда от съветник за област, в която не се чувствам достатъчно компетентна, бих потърсила такова лице. Всеки сам си преценява има ли необходимост от такъв човек“, каза Рени Стефанова.
Известната русенска адвокатка е зам.-председател в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, член на Комисията по превенция и противодействие на корупцията.
Димитър Недялков от „Продължаваме промяната“, също няма избран нещатен сътрудник, съобщи неговият колега Калин Иванов. 
Димитър Недялков е първокласен мениджър по управление на инвестиции с респектиращ опит и в държавния, и в частния сектор. Членува в Комисията за пряко участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество, както и на Комисията по труда, социалната и демографската политика. 
Другият депутат от Русе, който има вече избран нещатен сътрудник е проф. Михаил Илиев /ГЕРБ-СДС/. Проф. Илиев е зам.-председател в Комисията по електронно управление и информационни технологии, член на Комисията по образованието и науката.
За свой сътрудник той е избрал Стоян Борисов Христов
експерт в управлението, финансите и транспорта. Стоян Христов е общински съветник от ГЕРБ в Русе и председател на Комисията по екология на Общинския съвет. 
„За мой сътрудник избрах Стоян Христов, който беше мой колега в Общинския съвет в Русе, машинен инженер и магистър по финанси с 24 години опит в областта на пристанищната инфраструктура. Река Дунав е нещо много съществено за Русе и този човек ще е полезен с експертизата си, за да се раздвижат нещата. Спрях се първо на него, защото знам, че има капацитета и ще е полезен“, коментира своя избор проф. Илиев.
„Вече имаме уговорка да се срещнем със зам.-председателката на Народното събрание Росица Кирова, която е от Видин и също проявява интерес към дунавската тема. Ще обсъдим корабоплаването по Дунава, пристанищата, а Стоян Христов има опит именно в тази сфера“, казва още по темата проф. Илиев. 
Стоян Христов работи на пристанището от 1997 година, в момента е директор на Пристанище Русе. Работил е още като сътрудник е „ТЮФ Рейнланд България“ Ц световен лидер в независимите инспекционни услуги. Завършва Техникум по химия, след което записва висше образование в Русенския университет, където се дипломира като транспортен инженер, а по-късно и завършва магистратура по финанси. Има и квалификацията на строителен техник.
„Не ме притеснява съвместяването на ангажиментите ми като съветник на проф. Илиев с длъжността ми като общински съветник. Защо се хванах? Аз 24 години се занимавам с река Дунав. А реката е забравена, моята надежда е по някакъв начин да повлияя и да убедя хората в парламента, че реката е много важна и трябва да й се обърне внимание. Темата екология също не ми е чужда, ще помагам на професора с моите идеи и експертизата ми, а той ще прецени как да действа“, казва Стоян Христов. 
Като сътрудник на проф. Илиев в Народното събрание Христов няма да получи парично възнаграждение.
Вторият депутат, избран от групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова няма назначен нещатен сътрудник към момента. Тя е член на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъп до данните по Закона за електронните съобщения.
„Имам още толкова много ангажименти, че не съм стигнала до избора на такъв“, казва Атанасова, но не отрича възможността да работи с някого в бъдеще.
За свой сътрудник Крум Зарков е избрал Георги Илиев Хаджийски
който му помага в организационно-политическата дейност. С него Зарков работи още от 44-ото Народно събрание, а самият Георги Хаджийски движи парламентарните въпроси на цялата група на БСП. 
Той е доктор по история, през февруари ще навърши 66 години. В момента ръководи парламентарната дейност на Националния съвет на БСП, занимавайки се с работата на депутатите на групата от вече 5-6 години по негови думи. Преди това е бил част от Провинциалния отдел на БСП и е отговарял за Русе 5-6 години, ангажирайки се с организационната работа на структурите на партията.  
„Крум Зарков е доста по-млад от мен, но има голяма експертиза в областта на правото. Аз не мога да му бъда полезен в тази област, но по други казуси с него си правим редовно консултации. Имам богат административен опит и поддържам връзката с нашите структури“, казва Георги Хаджийски.
Всеки народен представител има право да работи с трима нещатни сътрудника. Крум Зарков вече е избрал вторият си такъв - 25-годишният Атанас Тренев, който учи в Юридическият факултет на Софийски университет и ме предстои адвокатски изпит. Родом е от Радомир, не членува в БСП и работи като доброволец на тази позиция. 
„Ще запълня екипа си с експерт по правните въпроси и съм избрал младият адвокат Ангел Тренев. Всяко едно заседание на правната комисия е свързано с огромен брой документи, неговата задача ще е да сортира информацията и тя да стига на време до мен. Нарочно съм си оставил едно свободно място, ако изникне някой специфичен въпрос, да мога да потърся правилният човек“, казва Крум Зарков, който е член на Комисията по конституционни и правни въпроси, както и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. 
„Мисля, че трябва все повече млади хора да се интересуват и да не бягат от политиката, а да се опитват да допринесат с каквото могат. Това е личен избор и аз го направих като човек, който иска да допринесе по някакъв начин, същевременно и да получа опит и лични впечатления от един добре подготвен депутат. Мисля, че г-н Зарков е пример за един бъдещ политик на България Ц ерудиран и добре подготвен“, казва Ангел Тренев. 
Народният представител от ДПС Ализан Яхова също все още не е посочила своят сътрудник, но сподели пред вестник „Утро“, че 
това ще бъде Бюрхан Абазов
който освен солиден опит в земеделието има и богата биография като парламентарист и зам.-министър на земеделието. Самата Ализан Яхова, бивш директор на Държавен фонд „Земеделие“, е била нещатен сътрудник на Бърхан Абазов по време на депутатските му мандати в 41, 44 и 45-ото Народно събрание. Негов нещатен сътрудник е била именно Ализан Яхова. Сега тя е член на Комисията по въпросите на Европейския съюз и зам.-председател на Комисията по земеделието, храните и горите. 
„Все още не планирам да имам да имам сътрудник, може би това ще се случи чак следващата седмица, като моят избор ще бъде Бюрхан Абазов. Той ще бъде мой сътрудник в Комисията по земеделие. С него ще обсъждаме законопроектите, имаме важни задачи, които трябва да решава комисията“, коментира Ализан Яхова.
В ролята си на нещатен сътрудник Бюрхан Абазов няма да получава заплащане, както Ализан Яхова посочва, че и самата тя не е получавала възнаграждение на тази позиция. 
Депутатът от „Има такъв народ“ Светлин Стоянов не отговори на настоятелните ни опити да се свържем с него по телефона, но по информация от сайта на парламента също не е посочил нещатен сътрудник. Той е член на Комисията по отбрана и Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъп до данните по Закона за електронните съобщения.