Комисия за чистотата на въздуха в Русе предлага областният управител Борислав Българинов. Това ще бъде вторият такъв орган след Обществения съвет по околна среда, чието учредяване предстои в сряда по инициатива на Община Русе.
Създаването на инициираната от Българинов комисия се очаква до края на седмицата. Причината за нейното сформиране, е „липсата на задоволителен отговор относно възможността за подобряване качеството на въздуха, който обществото очаква вече дълги години“, се казва в официалното съобщение на областната администрация.
„Темата е изключително чувствителна за русенци, недоволството на хората не може да продължава. Трябва да сложим край на това дългогодишно напрежение. Крайно време е да се предприемат адекватни мерки и  проблемът да се реши“, казва Българинов.
В комисията ще влязат представители на неправителствени организации, юридически лица и граждани. От тях се очаква да събират и анализират данни за качеството на въздуха. В нея няма да бъдат допуснати представители на РИОСВ, за да не оказват „натиск, който да попречи на действията на гражданите“.
Тези институции ще трябва да се съобразяват с предоставяните им становища и предприемат разумни последващи действия, смята Българинов, който в четвъртък разговаря на екологични теми с министъра на околната среда Борислав Сандов по време на посещението му в Русе.
„В годините назад, вероятно и умишлено, вниманието беше насочено само срещу определени предприятия, които е възможно наистина да са замърсители. Спрямо тях се прилага необходимия строг мониторинг и се контролират нивата на замърсяване от съответните органи. От друга страна, други предприятия, чиито производства носят рискове, не се контролират. Считам, че прилаганият подход спрямо всички предприятия с установен от нисък към висок риск от замърсяване, работещи на територията на област Русе, следва да бъде равнопоставен, като същите бъдат контролирани от съответните органи с еднаква тежест“, заявява Борислав Българинов.