Д-р Траян Райчинов е специалист по кардиология и е част от екипа на Специализирана болница за активно лечение по кардиология „Медика Кор“. Завършва Медицински университет във Варна през 2010 година, а пет години по-късно придобива специалност „Кардиология“ в същото учебно заведение. Впоследствие надгражда професионалната си квалификация със завършен курс по ехокардиография. В „Медика Кор“ работи от 2010 година.

- Д-р Райчинов, как се отразяват празниците на сърдечните заболявания?
- За повечето от нас празниците са време, в което се събираме със семейството. Често хората не са се виждали от месеци или години. Дори и тази година, в условията на ковид пандемията, нещата не са различни и е човешко да не издържим на изкушението да се съберем. Наред с обилната трапеза обаче, има много реална загриженост за здравето, която се нарича синдром на празнично сърце.
Приблизително по това време всяка година симптомите на сърдечни заболявания, включително реални сърдечни пристъпи, се увеличават. Тежката храна с високо съдържание на мазнини и високо съдържание на сол не само натоварва храносмилателната система, но повишава кръвното налягане и сърдечната честота.
Консумацията на дори само една напитка повишава риска от предсърдно мъждене
неравномерен сърдечен ритъм, който засяга над 8% от хората на възраст над 65 години. Много от по-възрастните пациенти със съществуващо предсърдно мъждене се озовават в спешно отделение с аритмия след няколко питиета. Дори и да нямате предсърдно мъждене, прекомерният прием на алкохол може да повиши кръвното ви налягане и кръвната захар, повишавайки риска от инфаркт или инсулт.
- Какви са симптомите, по които да познаем коронарната болест?
- Най-честите симптоми на коронарна болест на сърцето (ИБС) са болка в гърдите (стенокардия) и задух. Но някои хора може да нямат никакви симптоми, преди да бъдат диагностицирани. Хората с коронарна болест на сърцето често страдат от ангина пекторис (болка в гърдите или дискомфорт), когато са в студено време. Освен ниските температури, силните ветрове, сняг и дъжд също могат да откраднат телесната топлина. Вятърът е особено опасен, защото премахва слоя нагорещен въздух около тялото ви.
- Какво представлява стенокардията?
- Ако коронарните артерии се блокират частично, това може да причини болка в гърдите (стенокардия). Това може да бъде леко, неудобно усещане, подобно на лошо храносмилане.
Тежката атака на стенокардия може да причини болезнено усещане за тежест или стягане
обикновено в центъра на гръдния кош, което може да се разпространи в ръцете, шията, челюстта, гърба или стомаха. Ангината често се предизвиква от физическо натоварване или стресови ситуации. Симптомите обикновено преминават за по-малко от 10 минути и могат да бъдат облекчени чрез почивка или използване на нитратна таблетка или спрей.
- Кога говорим за сърдечна недостатъчност?
- Сърдечна недостатъчност може да се случи и при хора с исхемична болест на сърцето. Сърцето става твърде слабо, за да изпомпва кръв, достатъчна за нуждите на тялото, което довежда до натрупване на течност в белите дробове, а това прави дишането все по-трудно. Сърдечната недостатъчност може да настъпи внезапно (остра сърдечна недостатъчност) или постепенно, с течение на времето (хронична сърдечна недостатъчност).
- Как да разберем, че сме в прединфарктно състояние и можем ли да си помогнем сами?
- Слушайте тялото си.
Симптомите на сърдечен удар могат да имитират усещането след обилно хранене
Обърнете внимание, ако усетите признаци като задух или болки в гърдите, особено ако те не се появят веднага, след като сте яли, незабавно уведомете вашия лекар. Много хора игнорират симптомите, защото не искат да пропуснат определена семейна вечеря или празнично събитие. Най-добрият подарък, който можете да си направите, е да се съсредоточите върху здравето си.
- Какво можем да направим, за да помогнем до идването на спешна помощ, ако някой получи сърдечен удар в наше присъствие?
- Когато някой получи сърдечен удар, страничен наблюдател - често роднина без медицински опит, обикновено е първият на мястото на инцидента. Времето е много важно за резултата от лечението. Незабавно трябва да се потърси медицинска помощ.
Важното е да се запази спокойствие и да се следи за промяна в съзнание, пулс, дишане. При нужда се оказва първа помощ със сърдечен масаж и обдишване, което може да спаси човешки живот.
- Какво причинява коронарната болест на сърцето и как може да намалим риска от нея?
- Коронарната болест на сърцето (ИБС) обикновено се причинява от
натрупване на мастни отлагания (атероми) по стените на артериите около сърцето
(коронарни артерии). Натрупването на плаки прави артериите по-тесни, ограничавайки притока на кръв към сърдечния мускул. Този процес се нарича атеросклероза.
Рискът от развитие на атеросклероза се увеличава значително, ако човекът е пушач, има високо кръвно налягане (хипертония), висок холестерол, високи нива на липопротеин, диабет и не спортува редовно. 
Други рискови фактори за развитие на атеросклероза включват: затлъстяване или наднормено тегло, фамилна анамнеза за исхемична болест на сърцето, ако имате роднина от мъжки пол на възраст под 55 години или роднина жена под 65 години с тази болест.
Най-важното е хората да се съпротивляват на желанието да прекалят с храната
Едно проучване с почти 2000 пациенти с миокарден инфаркт установи, че един акт на преяждане може да удвои шанса за сърдечен удар в същия ден.
По време на празничните тържества се препоръчва да се пропуснат храни, богати на наситени мазнини, захар или сол, и да се ограничи само до едно питие през цялата вечер. Помислете и за разходка след хранене, защото тя понижава нивата на кръвната захар повече, отколкото разходките преди хранене, според проучване от 2018 година.
Добре е да се поддържат здравословни навици. Сключете договор със себе си по време на празниците, че ще правите нещо добро за себе си всеки ден, независимо дали сте активни, да спите достатъчно или да ядете здравословна закуска всяка сутрин. Ако се ангажирате да се грижите за себе си, ще е по-вероятно да се откажете от нездравословни навици като пушене, прекомерно пиене или преяждане.
- Какви изследвания диагностицират сърдечните заболявания?
- Необходими са допълнителни изследвания. Ако личният лекар смята, че може да сте изложени на риск от исхемична болест на сърцето, той
може да направи оценка на риска от сърдечно-съдови заболявания, инфаркт или мозъчно-съдови инциденти
и ще ви насочи за допълнителни изследвания - електрокардиограма (ЕКГ), стрес тест с натоварване, рентгенова снимка, ехокардиограма, кръвни изследвания, коронарна ангиография, ядрено-магнитен резонанс.
- Разкажете малко повече за съвременните методи за лечение на сърдечните заболявания.
- Лечението на коронарна болест на сърцето (ИБС) може да помогне за купиране на симптомите и за намаляване риска от по-нататъшни усложнения. ИБС може да се повлияе ефективно с комбинация от промени в начина на живот, лекарства и в някои случаи хирургия. С правилното лечение симптомите на коронарната болест могат да бъдат намалени и функционирането на сърцето да се подобри. Ако кръвоносните съдове са тесни в резултат на натрупване на атерома (мастни натрупвания) или ако симптомите не могат да бъдат контролирани с лекарства, може да са необходими интервенционални процедури или
операция за отваряне или заобикаляне на блокирани артерии
Някои от основните процедури, използвани за лечение на запушени артерии, са коронарна ангиопластика - известна още като перкутанна коронарна интервенция (PCI) и перкутанна транслуминална коронарна ангиопластика (PTCA) или балонна ангиопластика. Ангиопластиката може да бъде планирана процедура за някой с ангина или спешно лечение, ако симптомите са станали нестабилни. Извършването на коронарна ангиограма (вид рентгенова снимка, използвана за проверка на кръвоносните съдове) ще определи дали имате нужда от допълнително лечение. Коронарната ангиопластика се извършва и като спешно лечение по време на сърдечен удар. По време на процедурата се поставя малък балон, който да раздроби и изтласка мастните отлагания в стеснената артерия. Това позволява да се възвърне нормалния кръвоток в съда. Обикновено в артерията се поставя стент, отделящ лекарство, което да спре отново стесняването на артерията.
Коронарен артериален байпас се извършва при хора, чиито артерии са силно стеснени или напълно запушени
и имплантирането на стентове не би довело до трайно добри резултати. Коронарна ангиограма ще определи дали сте подходящи за лечение. Коронарен артериален байпас без помпа (OPCAB) е вид операция за коронарен артериален байпас. Извършва се, докато сърцето продължава да изпомпва кръв самостоятелно, без да е необходима машина за сърце и бели дробове. Кръвоносен съд се присажда между главната артерия, напускаща сърцето (аортата) и част от коронарната артерия извън стеснената или блокирана зона. Понякога се използва артерия, която доставя кръв на гръдната стена и се отклонява към една от сърдечните артерии. Това позволява на кръвта да заобикаля стеснените участъци на коронарните артерии.  
Накрая трябва да кажа, че понякога, когато сърцето е сериозно увредено и лечението е неефективно, може да се наложи сърдечна трансплантация.