ВМРО-Русе продължи да демонстрира самостоятелно поведение в рамките на партията, като номинира за водач на листата на ВМРО-БНД на предстоящите национални избори Траян Тотев. Неотдавна бившият организатор за областите Русе, Разград и Силистра беше уволнен по пощата от новото национално ръководство начело с Красимир Каракачанов.
Освен бившия общински съветник за листата са предложени зам.-директорът на ОУ „Любен Каравелов“ Деян Стайков, досегашният съпредседател на ВМРО-БНД и председател на групата общински съветници „ВМРО-България на регионите“ в Общинския съвет в Русе Искрен Веселинов, членът на националното ръководство на ВМРО-БНД Иво Пазарджиев и Юлиан Ангелов - административен секретар на ВМРО-БНД. След отвод от страна на Искрен Веселинов и гласуване на общинското и областното ръководство на партията за водач на листата за народни представители е номиниран Траян Тотев.
Областното ръководство издигна Ангел Джамбазки за водач на листата за Европейски парламент, а като русенски представител бе номиниран Стамен Димитров, студент в Русенския университет и председател на младежката организация на ВМРО-Русе.
Крайните решения и за двете листи ще се вземат от националното ръководство и от тях ще стане ясно дали във ВМРО има пукнатина или разлом по оста Русе-София.