Върховният административен съд /ВАС/ е постановил, че обществената поръчка за доставка на 15 нови тролейбуса за „Общински транспорт Русе“ трябва да бъде прекратена заради нарушени условия за равнопоставеност на участниците, научи „Утро“. Така цялата процедура трябва да бъде започната наново, а возилата едва ли ще могат да дойдат по-рано от началото на 2023 г. Доставката на тролеите е част от мегапроекта за подобряване на въздуха в Русе, по който общинското дружество придоби и 20 електробуса. Прогнозната стойност на 15-те модерни тролейбуса е 17,1 млн. лева с ДДС.
Решението на ВАС е взето на 21 декември в отговор на жалба от „Шкода Електрик“ срещу Комисията за защита на конкуренцията, която през октомври отхвърли иска на чешката компания срещу условията на поръчката като неоснователни. Решението на върховните магистрати обаче е точно обратното и определя условия на поръчката като дискриминационни. По конкретно ВАС смята за необоснован посочения срок за изпълнение до 9 месеца, тъй като срокът за изпълнение на целия договор по проекта е 45 месеца, а крайният срок е в началото на 2023 г. Съдиите не приемат за обосновани и посочени в поръчката технически спецификации относно колелата на возилата, които според тях ограничават конкуренцията.
Единствената правна възможност на възложителя е да прекрати настоящата обществена поръчка, постановява ВАС. И съгласно окончателното решение на съда, на 23 декември изпълнителният директор на „Общински транспорт Русе“ Александър Георгиев е прекратил обществената поръчка. Очаква се стартиране на нова, със срокове и спецификации съобразени с решението на ВАС. 
Както „Утро“ писа, шест български и две чужди фирми искаха доставката на 15 нови тролеи. Сред кандидатите бяха столичната „Биофрог ЦЗ“ ЕООД, която спечели и поръчката за доставката на електробуси, както и нейният конкурент „Екселор Холдинг груп“. Останалите бяха столичните „Авто инженеринг холдинг груп“ ЕООД, „Медсис“ ЕООД, „Бест Кар Логистик“ ООД и обединението „Мотор Трейд“, в което участват хасковската „Те-Трейд Груп“ и „Бус Мотор“. Чуждестранните кандидати бяха „Шкода Електрик“ и германо-турската Bozankaya Oto. Mak. Iml. Ith. ve Ihr. A.S., базирана в Анкара. Най-вероятно те ще подадат оферти и по рестартираната обществена поръчка.