Пенсионерите посрещат Рождество Христово с първо преизчисляване на пенсиите им от години насам. Важните промени, които влизат в сила от днес, водят до увеличаване на минималната пенсия от 300 на 370 лв., а на максималната - от 1440 на 1500 лв. Социалната пенсия също се повишава - от 148 на 170 лв.

Преизчислението идва с повишаване тежестта на годините осигурителен стаж, като коефициентът за стаж се увеличава от 1.2 на 1.35 пункта. Така според социалното министерство средното увеличение на пенсиите с преизчисляването ще бъде с 12.5%.

С предстоящите промени пенсионерите, които получават минимален размер на съответния вид пенсия ще достигнат 1 044 000 при 892 000 към момента. Така официално всеки втори пенсионер ще е с минимална пенсия. Възрастните хора, чиито пенсии са ограничени до т.нар. „таван“, ще се увеличат от около 27 500 на над 34 000.

За първи път се случва новите размери на минималната и максималната пенсия да се въвеждат в последната седмица на годината, вместо от началото на следващата или с юлската индексация по швейцарското правило. Всичко това е резултат от дебатите, по време на краткия живот на 46-ия парламент, посветени на двата милиона възрастни българи. Днешните промени не бяха замислени точно по този начин, а влизането им в сила на тази необичайна дата се дължи на факта, че ДПС, ГЕРБ и БСП похитиха в пленарната зала намеренията на служебния кабинет, като осигуриха гласове за отпускането на 120 лв. месечна добавка към пенсиите за последните три месеца на годината.

На практика увеличенията на пенсиите, макар и най-сериозното от години, няма да бъдат почувствани от пенсионерите, тъй като те няма да достигнат размера им заедно на получаваната сега добавка от 120 лв. Тъй като кабинетът желае да запази парите на възрастните на сегашно ниво, се предвижда нова добавка от 60 лв., която ще се плаща до юни включително. Така пенсионерите на минимална пенсия например ще получават от януари до юни 430 лв. (370 лв. плюс 60 лв. добавка) вместо сегашните 420 (300 лв. плюс 120 лв. добавка). Тази мярка ще струва на бюджета 750 млн. лв., които бяха гарантирани от преизпълнението на данъчните приходи тази година.

Плановете на новата коалиция са до юни да бъде изготвен нов механизъм на пенсионното осигуряване и той да влезе в сила след планирана за средата на годината актуализация на бюджета. Идеята е размерът на пенсиите да не се понижи след отпадане на въведените добавки към пенсиите още от правителството на Бойко Борисов.