„Дали оставам областен управител, най-добре знае Министерският съвет и негово ще бъде решението дали ще дойде някой друг на мое място. Това, което представям като анализ за перспектива на област Русе е на областна администрация, а не моя лична“. С това встъпление назначеният от първия служебен кабинет областен управител Борислав Българинов започна пресконференцията си, на която обобщи работата на ръководената от него администрация. Пред медиите застанаха още заместниците му Синан Хебибов и Стефка Колева, както и главният секретар на областта Симеон Иванов.
Брутният вътрешен продукт /БВП/ на Русенска област е леко увеличен, но все пак от ниска към средна степен, което не е достатъчно, за да се говори за активно развитие на региона, посочи Българинов, като цитира направено проучване за нивото на БВП. Обобщеното мнение на бизнеса е, че икономическото развитие е затруднено от липсата на квалифицирани кадри, лошата инфраструктура и произтичащото от това забавяне на доставките, тромавата администрация и честите проверки. 
За облекчаване на икономическия живот Българинов призова за връщането на дирекцията на НАП в Русе. 
„Това не само ще върне самочувствието, но и възможността за бърза реакция“, коментира той. 
В същото време областният управител обърна внимание на друг проблем. 
„Установиха се факти за злоупотреба на държавни средства в сферата на жп транспорта. Голяма част от предприятията, които оперират в тази област, споделят, че доскоро БДЖ са давали приоритет на определена фирма, която е нямала капацитет да ремонтира вагоните. Друг е органът да провери има ли извършено нарушение и как са се провеждали обществените поръчки“, каза Българинов. 
Той очерта и проектите, по които работи.
Буферният тир паркинг в Свободна зона се очаква да заработи до средата на 2022-а, а до края на годината да започне и проектирането на още един паркинг. 
Тръгването на фериботната връзка с Гюргево, чийто старт първоначално беше планиран за отминалия септември, се предвижда за идващата пролет. Голямата цел остава изграждането на втори мост над Дунав при Русе и има солидни основания да се смята, че това ще се осъществи.
Необходими са и кръгови кръстовища на две конфликтни за автомобилния трафик места - при „Джъмбо“ и при Мартен. 
Като приоритет за следващата година Българинов посочи развитието на културата и туризма в областта и превръщането на Русенска област в културен и събитиен хъб.
„И тъй като предизвикателствата на новото време изискват високо технологично мислене, с моя екип направихме анализ на технологичната инфраструктура в Русе. Установихме, че на първо място липсват условия за сформиране на стартъп и технологична среда, на второ - липсва адекватна подкрепа от страна на местна и държавна власт и целенасочени стимули в развитието на потенциала на младите. Личното ми убеждение е, че младите притежават неизчерпаем ресурс и тяхната продуктивност, инициативност и креативност трябва да бъдат поощрявани. За преодоляването на този дисбаланс с моя екип стартираме задълбочено проучване и разговори за създаване на споделено работно пространство за млади предприемачи, където те да обменят идеи, да организират събития и да създават добавена стойност за общественото икономическо развитие“, посочи Българинов.