Ден първи. Това е 17 декември за най-дълго просъществувалият американски анимационен ситком „Семейство Симпсън“. Годината е 1989 и тогава никой не предполага, че в ефира на популярната телевизия „Фокс“ започва една епоха, която ще трае десетилетия и ще се радва на световна известност.
Идеята за това неповторимо, а и неподражаемо семейство е на Мат Грьонинг. Според някои критици „Семейство Симпсън“ е сред най-добрите телевизионни предавания. През 1998 г. списание „Тайм“ го определя като най-добрия телевизионен сериал на 20 век, а „TV Guide“ го класира сред 10-те най-велики предавания на всички времена през 2002 г.
Главните герои са Хоумър Симпсън, любител на бира, който работи в АЕЦ в Спрингфийлд, съпругата му Марч, домакиня, и трите им деца - хулиганът Барт, социално отговорната Лиса и бебето Маги.
Крайно сатирично, шоуто осмива много аспекти на човешкото общество и негови отделни представители, но най-вече пародира живота на „средностатистическия американец“, американската култура, общество и дори самата телевизия, като оказва голямо въздействие върху поп културата след Студената война.
„Семейство Симпсън“ е една от анимациите пионери, предназначени за възрастна зрителска аудитория. Много известни личности са озвучавали собствените си пародийни образи в отделни епизоди на сериала. Отделно епизодите засягат различни проблеми на обществото - затлъстяването, анорексията, пушенето на марихуана, половата и расова дискриминация, хомофобията, религията, политиката и нейните представители, различни алогизми от съвременното общество.
През 2010 г. списание „Ентъртейнмънт уикли“ класира Хоумър, главния герой на семейството, на 1-во място в списъка на най-великите анимационни герои, а BBC го качва начело на класацията за най-великите американци (освен че е първи, той е и единственият измислен участник в класацията). През 2002 г. списание „TV Guide“ дава на Барт и Лиса Симпсън 11-о място в списъка на най-великите анимационни персонажи. През годините предаването печели 23 награди „Еми“, 22 награди „Ани“ и „Пийбоди“, а на 14 януари 2000 г. „Семейство Симпсън“ са удостоени и със звезда на Алеята на славата. През 2009 г. Мардж Симпсън става първият измислен герой, влязъл в „Плейбой“.
От дебюта си на 17 декември 1989 г., шоуто е излъчило 706 епизода в 32 сезона и един пълнометражен филм - „Семейство Симпсън: Филмът“, пуснат на 27 юли 2007 г. 
През юли тази година гръмна новината, че заради сливането на тв мрежата „Фокс“ с „Дисни“, сериалът, който от няколко години не носи приходи и се крепи само на отчисленията от други телевизии за правата за излъчването му, е на път да отиде в историята. Е, понякога пътят е по-дълъг или по-кратък от очакваното, но това изключително семейство вече е част от историята. Предлагаме ви само няколко от пророческите предсказания, направени в сериала и по-късно дословно „продуцирани“ от действителността.
Обяснение на странните съвпадения с бъдещи събития дава д-р Бернард Бейтма, бивш председател на отдела по психиатрия в университета на Мисури. Той споделя пред „Ню Йорк таймс“, че съществува психосфера - умствената атмосфера на хората, която в същността си представлява групов ум в действие. Според думите му при правилни условия човек може да предчувства събития, преди те да се случат, или да ги привлече със силата на мисълта.
11 септември 2001 г.
През 1997 г. е излъчен 1-ият епизод на 9-ия сезон на „Семейство Симпсън“, в който на брoшура, сложена в рамка, пише, че Ню Йорк струва 9 долара на ден. Интересното е, че 9 долара е изписано точно до двете кули близнаци.
На пръв поглед това изглежда като страшно предсказание за терористичната атака на 11.09.2001г. в Ню Йорк. През 2010 г. Бил Оукли, изпълнителен продуцент, обяснява това плашещо съвпадение като случаен избор, който да покаже комично ниската цена.
Масово следене
В сериала Мардж казва, че правителството подслушва всичките им разговори. След това епизодът продължава, като разговорът им бива изпратен директно в секретните служби на Америка. Интересното е, че скандалът за масово подслушване избухва чак през 2013 година, когато Едуард Сноудън, работещ за Агенцията за национална сигурност и ЦРУ, изобличава американска програма за шпионаж на населението.
Божествената частица Хигс
Във 2-ри епизод на 10-ия сезон от сериала Хоумър Симпсън пише уравнението за това, което сега е известно като Божествената частица - 15 години преди науката да направи откритието.
Наличието на Хигс бозона (Божествената частица) се потвърждава през 2012 година. В сериала Хоумър решава да се занимава с изследователска дейност, вдъхновен от любимите си понички. Хоумър стои пред дъска с уравнение, чието решение представлява приблизителната маса на бозона на Хигс, а необяснимото е, че действието се развива през 1998 г. - 14 години преди реално да се потвърди съществуването на бозона Хигс.
За това изненадващо проникване в бъдещето основна роля изиграва един от сценаристите, който се интересува от математика. А идеята за прогнозирането на масата на частиците на Хигс вече е била дискутирана през 1964 г. от професор Питър Хигс и още петима физици, но едва през 2013 г. учените успяват да го докажат чрез експеримент за повече от 10 милиарда долара, съобщава „Ню Йорк таймс“.
Вирусът ебола
Все още е въпрос на догадки и собствено тълкувание, дали в Семейство Симпсън се прогнозира избухването на вируса ебола през 2014 г., точно 17 години преди това да се случи в живота. През 9-ия сезон в 3-и епизод се коментира как Марч чете книжката на Барт, който е болен. Книгата се казва „Любопитен Джордж и ебола вирус“, като Джордж е маймуна. Епизодът се излъчва през 1997 г., а вирусът е открит през 1976 г. според „Индипендънт“.
Гърция - финансова криза
В 23-ия сезон, 10-и епизод, излъчен през 2012 г., Хоумър участва като гост в предаване, а коментаторът съобщава абсурдната новина, че Европа продава Гърция в онлайн платформата за търговия eBay. Това се случва три години, преди да се окаже, че държавата е неспособна да погасява кредита си към Международния валутен фонд, предвещавайки сериозна финансова криза за Гърция.
Доналд Тръмп - президент
В епизод, излъчен през 2000 г., Лиса Симпсън стои в Овалния кабинет в Америка и е кандидат за президент, като говори за „сегашния“ президент Доналд Тръмп.
Всъщност абсурдната тогава прогноза се оказва вярна, след като през 2016-а Тръмп стана президент на САЩ.
В сериала Лиса - новоизбраният президент, се оплаква, че е наследила бюджетна криза от президента Тръмп. И това като останалите сбъднати пророчества се оказва вярно - Тръмп разруши икономическата стабилност на нацията и поведе Щатите към упадък.
„Дисни“ купува „Фокс“
Сделката, за която се смята, че е възможно да промени Холивуд, също е предсказана в анимацията.
През 2017 г. „Дисни“ купува по-голямата част от архивите на „21st Century Fox“ за 52,4 милиарда долара, съобщава „Ню Йорк таймс“.
19 г. преди това, през 1998 г., в сериала е илюстрирана същата покупка в сезон 10-и, епизод 5. Логото на 21st Century Fox е сложено като част от „Дисни“ с надписа „Част от Уолт Дисни“ („A Division of Walt Disney CO“).
Риба с три очи
В епизод 4-и от 2-ри сезон, излъчен през 1990 г., Барт улавя рибка с три очи, наречена Блинки, чиято аномалия е в резултат на замърсена вода от градската атомна електроцентрала. Повече от две десетилетия по-късно, през 2011 г., е открита истинска риба с три очи в резервоар в Аржентина. Съдът е бил захранван с вода от атомна електроцентрала. 
Небостъргачът „Лондон Шард“
В 6-и сезон, 19-и епизод, излъчен през 1995 г., Лиса се влюбва в англичанин и заминава с него за Лондон. Част от действието се развива там, а на изгледа към града е показан небостъргач, изглеждащ като днешния „Лондон Шард“. Небостъргачът е проектиран 5 г. по-късно, а началото на строителния процес е през 2009 г. - 14 г. след появата на епизода. Небостъргачът в сериала не само изглежда като „Лондон Шард“, а е и разположен на същото място спрямо „Тауър Бридж“.
одмяна на вота
През 2008 г. се излъчва 4-и епизод от 20-ия сезон на „Семейство Симпсън“, в който Хоумър се опитва да гласува за Барак Обама на президентските избори, но машината регистрира неговия глас за Джон Маккейн. 4 г. по-късно избухва аналогичен скандал на президентските избори през 2012 г. в Пенсилвания, когато една от машините изпълнява точно същото нещо, като подменя гласовете на гражданите в полза на Мит Ромни.
Кой печели Нобел
Професорът от митичния Масачузетски технологичен институт Бенгт Холмстрьом печели Нобеловата награда по икономика през 2016 г., шест години след като е заложено да спечели Нобелова награда в епизод на „Семейство Симпсън“. Името на Холмстрьом се появява на карта с показатели за залагания, когато Мартин, Лиса, Датабейз и Милхаус залагат за това кой ще спечели Нобелова награда.
Летящата Лейди Гага
През 2012 г. Лейди Гага пее в сериала за град Спрингфийлд, увиснала във въздуха. Пет години по-късно тя излита от покрива на стадиона в реалния живот, за да изпълни шоуто си в полувремето на Супербоул.
По материали от интернет