Феновете на Арсенал помнят далеч по-разгромни загуби и по-лошо представяне на терена от загубата срещу Евертън от миналия понеделник. Тя обаче, може би, отваря въпроси за прогреса на отбора и за мястото на Артета начело на един от грандовете в английския футбол. Испанският наставник се реваншира с домакинска победа с 3:0 над Саутхемптън, но проблемите в играта остават. Какви са шансовете на Артета да довърши сезона според коефициентите на 8888 бонуси за залози на футбол и какво да очакваме?  

Е.. признаваме, че ако Абумеянг бе вкарал онова положение в 95-тата минута, нещата щяха да изглеждат по друг начин. В крайна сметка обаче, габонският нападател пропусна, точно както го прави и през последните 7 седмици. Ако обаче бе вкарал, едва ли щеше да е много справедливо, въпреки, че бонус коефициентите на 8888 показваха „артилеристите“ като твърд фаворит в мача.

Понякога, във футбола, съдбата ти дава шанс, който не си заслужил. „Топчиите“ не успяха да се възползват и от това. Всъщност, точно тази ситуация описва и всичко грешно в четата на Артета. Перфектен шанс, попаднал точно на човека, на когото би заложил най-големи шансове за успех и все пак, крайният резултат е разочароващ.

Естествено, можем да кажем, че отсъствието на няколко креативни футболисти оправдава пораженията срещу Ливърпул и Манчестър Юнайтед. Когато обаче загубиш от 19-тия в подреждането, вината е изцяло в твоя отбор. „Карамелите“ са далеч от обичайното си представяне, а и съставът на Рафа Бенитес е учудващо къс.

Всъщност, Артета до потвърди веднага след мача – „Нямаме извинение“. Той често се опира на оправданието с липсата на опит, но трябва да кажем, че всъщност разполага с двама капитани на национални отбори. Да, клубът има доста играчи под 23 години, но те са едни от най-добрите в света в своята възрастова група. Артета изгради този тим спрямо своята визия за играта, революционирайки клубната култура и все пак, нещо му липсва. Може би, красивата нападателна игра, която им спечели милиони привърженици по целия свят. Мачът срещу Саутхемптън бе едно добро начало, но в следващия си двубой, „артилеристите“ ще трябва да се изправят срещу Уест Хем, който взе скалпа на Ливърпул и Челси в последния един месец. Логично, коефициентът за победа на Арсенал в 8888 е далеч по-висок, а ние лично доста се съмняваме, че крехкият им тим може да се справи с физическата мощ на „чуковете“.

Юрген Клоп получи достатъчно време да прекрои Ливърпул, но пък отборът му изповядваше вълнуващ футбол още от самото начало. Те бяха страшно атрактивни в атака, подлагайки съперниците на унищожителна преса, която обаче отваряше огромни дупки в отбранителния вал. Клубът опитваше да компенсира получените попадения с още повече положения и атакуваща игра, което нямаше как да им донесе дългосрочен успех. Въпреки, че Артета заздрави отбраната с привличането на Бен Уайт и дори Аарън Рамсдейл, защитата допуска твърде много грешки, когато съперникът започне да пресира дълбоко. Междудругото, подобна бе ситуацията в първите месеци на Пеп Гуардиола в Манчестър Сити и дори Оле Гунар Солскяер в Манчестър Юнайтед.

Артета изгради една стена, но грешките в разиграването дават прекрасни възможности за опонентите.

Този факт се потвърди в мачовете срещу Ман Юнайтед, Ливърпул и Евертън – 3 загуби в последните 5 мача на Арсенал. Колко точки още може да изпусне отборът на Артета? Футболистите са добри, игровата постройка е стабилна, но тимът допуска колосално количество попадения след индивидуални грешки. Артета определено успя да наложи стил и да смени поколенията в отбора, но ни е трудно да повярваме, че той е човекът, с който „топчиите“ ще бъдат в битката за трофеите.

Въпреки, че Арсенал не губи мачове след явни треньорски грешки, тимът определено не бележи достатъчно попадения. Играчите изпълняват атакуващата визия на испанския си треньор, но това не води до добри резултати. Ако искаш да си в топ 4, няма как да излизаш срещу отбори в лоша форма и да си позволиш да загубиш точките с толкова леки грешки. 8888 бонус коефициентите за място в топ 4 на Висшата лига показват ставка от 5.80 за А  рсенал. Далеч по-лоша от конкурентите Манчестър Юнайтед (1.68), Уест Хем (4.40) и Тотнъм (4.80).

Вземе ли дербито срещу Уест Хем, Артета влезе в серия от мачове срещу по-слаби противници. И все пак, тимът загуби точки срещу отбори като Брентфорд, Кристъл Палас и Брайтън. Феновете са готови да преглътнат загуби с 4:0 от Ливърпул, 5:0 от Манчестър Сити и дори тази срещу Манчестър Юнайтед. Ако обаче тимът не започне да печели срещите, в който е безспорен фаворит според коефициентите на 8888, мястото на Артета може да изстине още през януари.