„Щастие с пари не се купува, кара то сърцето да лудува“ - с наближаването на коледните празници и края на годината всеки човек започва да преосмисля преживяванията и решенията си, а също и да прави планове какво би променил през следващата година. За мен щастието, особено в условия на пандемия, е семейството ми да е здраво и да се съберем здрави около елхата у дома. Живеейки в XXI век, обаче осъзнавам, че обществото обръща много повече внимание на материалния аспект на празника, а именно разменянето на подаръци.

Оказва се, че макар българите често да се жалваме, че получаваме най-ниските заплати в Европейския съюз (ЕС) и сме недооценени на работа, то през последните години сме харчили по 8 млн. лева на час за коледни подаръци. Очакванията са през тази година да отделим дори повече средства за техника, дрехи, обувки и козметика за най-близките си.

Освен празничен сезон, изпълнен с магия, добро настроение и вкусна храна, декември и по-специално дните преди Коледа винаги са били свързвани именно с пазаруването „като за последно“ на безброй ненужни артикули, които често събират прах в някой ъгъл на дома ни в продължение на години. Вероятно за никого не е тайна, че по празниците нашенци традиционно харчат пари, с които всъщност не разполагат, благодарение на „най-добрия си приятел“ в трудни моменти – кредитите. Причина за това потребителите да прибегнат до теглене на заеми от банки и компании за бързо кредитиране е не само че българите са безпарични, но и фактът, че цените на стоките главоломно продължават да растат нагоре с всеки изминал месец. Както всяка година, така и тази търговци се водят от максимата „ден година храни“ и не смятат да пропуснат възможността да вдигнат цените с цел по-голяма печалба. Потребителите пък стават лесна плячка на набързо скалъпените капани като червените етикети с „топ цени на промоция“, залели витрините. Така например, ако решим да зарадваме своите близки с нов телевизор, ще ни се наложи да си подготвим средно между 1000 и 1500 лева, за смартфон сумата също надхвърля 1200 лева, а при лаптопите - 2000 лева. Сред най-търсените подаръци пък отново ще бъдат битова техника (52%), дрехи (45%), обувки (35%), смартфони и таблети (34%). Така една пета от доходите ни ще отидат за коледни изненади за най-близките – неоснователен разход, който най-вероятно ще се отрази негативно и на семейния бюджет и през следващите месеци на новата година.

“Коледа не може да бъде доставена от магазина. Може би тя означава нещо много повече“, пише американският писател Тиодор Сюс Гайзъл. Според мен времето, в което българите трябва да се вслушват в интелектуалците, отдавна е дошло. Така ще успеем да си изградим не само по-щадяща бюджета ни политика на пазаруване, но и ще спрем да си купуваме коледно „щастие“ на изплащане.