Бреговете и дигите по речните корита в Русенска област са обрасли с растителност и това е предпоставка за изронване на почвата и разрушаване на предпазните съоръжения, което създава риск от наводнения. Това констатира проверка, разпоредена от областния управител Борислав Българинов, в която се включи и заместникът му Синан Хебибов.
„Нехайството е взело превес над ефективността. Подобно поведение не трябва да се позволява“, коментира Българинов затлачването на водите, падналите клони, както и наличието ь изхвърлени битови и строителни отпадъци на някои места в реките от областта. 
Констатациите от проверката са притеснителни, тъй като тепърва предстои топене на снегове и валежи, което създава риск от наводняване на пътища и големи площи земеделски земи. Областна администрация е подала сигнал към компетентните институции и очакват средства от правителството за почистване на коритата. Фиксирана дата за това няма, надеждите са това да се случи до края на есента идната година. Там, където отговорни са общините, е започнато предприемането на мерки.