В края на ноември стана ясно, че русенският културист с многобройни световни титли Генади Ляев, с близо 10 години практика като бодибилдър, се сбогува с аматьорския спорт и след нов голям успех на международния турнир „Romania muscle fest“ вече ще печели титли и признание на професионалния подиум. 
През октомври 32-годишният юрист с диплома от Русенския университет дебютира на състезанието „Арнолд Класик“ в Англия, от което грабна два медала - златен и сребърен в категориите „Бодибилдинг“ до 90 кг и „Класическа физика“. Ето какво казва той в последното си интервю като любител, дадено след връщането му от Острова пред сайта „Спортал“. Публикуваме го с незначителни съкращения.

- Завръщате се от мегатурнира „Арнолд Класик“ с две отличия. Това ли е най-големият и престижен форум, на който сте участвали?
- Да, това е най-голямото състезание, на което съм участвал. Исках да отида и на едно състезание в Румъния, но реших да се целя високо и успях. Самото състезание има 3 мъжки категории и 5 женски, като в „Класическа физика“ бях в клас Б, където са три подкатегории и се измерват килограмите според ръста. В „Бодибилдинг“ бяха 6 подкатегории.
- Очаквахте ли, че може да се завърнете с две отличия, едното от които златно, като дебютант?
- Очаквах, мисля, че бях добре подготвен, затова и отидох. Не бих отишъл някъде, ако смятам, че не бих успях да се справя. Не отивам на екскурзия там.
- Какво представляват двете категории „Бодибилдинг“ и „Класическа физика“ и какво се изискваше?
- За позирането в категориите 
трябва всеки мускул в тялото да бъде стегнат
Тогава и двете категории бяха разпределени една след друга и през цялото това време стоим напълно стегнати. Много е изморително, който не го е правил, няма как да знае, много по-тежко е от една тренировка.
- Преследвате ли друг, по-висок връх в кариерата?
- Искам да получа професионална карта, в културизма има такива карти. Но на „Арнолд Класик“ не успях да взема, не достигнах категорията, тъй като картата е само една и се дава на абсолютния шампион.
- Как реагираха семейството и познатите ви на участието?
- Много се радват, поздравяват ме, стоят зад гърба ми, подкрепят ме.
- Колко време и усилия ви коства всичко това?
- Тренирам целогодишно, отдаден съм напълно. Така живея и това е начинът ми на живот.
Храня се здравословно, постоянно тренирам и не се отпускам
- От колко години се занимавате професионално с културизъм?
- От 2012 г. се занимавам професионално с културизъм, тогава отидох на първото си състезание за младежи. Класирах се трети. Станах републикански шампион през 2013 и 2014 г. За няколко години прекъснах и не се занимавах с това. През 2017 г. реших да се върна към състезателната кариера и отново станах републикански шампион. Иначе със спорт се занимавам от много малък. В 7-и клас тренирах борба в Спортното училище в Русе и може би оттам се запалих, имахме доста силови тренировки. Доста бързо ми се развиваше мускулатурата, започнах да се харесвам и преминах от борбата към културизма.
- Ако не беше културизмът, днес с какво щяхте да се занимавате?
- Завършил съм право, 
работих 12 години в кантора на частен съдебен изпълнител
и с това се занимавах допреди няколко години. Към днешна дата не го практикувам, като съм насочил изцяло усилията си към културизма и развитието в спорта.
- Предполагам, че този вид се дължи и на специален режим? Как се храните и какво отбягвате?
- Когато съм в подготовка за състезание, разнообразявам повече в режима си, но пак се придържам към основните неща - ориз, картоф, месо. Когато не се подготвям за състезание, ям пилешко, конско, пуешко, много и различна риба. Но когато съм в подготвителен процес за състезание, избягвам червените меса, защото са по-тежки и трудно смилаеми, но пък залагам на пуешко и бяла риба, за закуска яйца и овесени ядки предпочитам. Преди лягане хапвам белтъци със сурови ядки.
- На какво ниво е културизмът в България?
- Има много добре подготвени момчета у нас и според мен страната ни върви нагоре. 
Конкурентни сме спрямо другите държави
които, предполагам, разполагат с повече финанси и екипи, които се грижат за тях, защото в България няма никаква помощ от държавата за този спорт. Всеки сам си се оправя, сам си плащаш такси за участия за състезания, сам плащаш подготовката си, хотели, самолетни билети. Но въпреки това сме много конкурентни.