50 млади дарования от четири европейски държави - България, Испания, Румъния и Украйна, си оспорваха наградите на името на маестрото на романтизма Франц Шуберт. Във вторник вечерта в Голямата зала на Доходното здание бяха връчени отличията на най-добрите, имената на които тепърва предстои да приковават вниманието в концертни изяви. 
С поздравления към участниците се обърнаха директорката на Националното училище по изкуствата Мария Дуканова, председателят на журито Ива Чавдарова и зам.-областната управителка Стефка Караколева. Поздравителни адреси изпратиха кметът Пенчо Милков и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев. 
Наградата за най-малък участник в конкурса бе присъдена на 10-годишната пианитска Мария Якша от Букурещ, която малко по-късно откри и галаконцерта на лауреатите. 11-годишният Николай Цветков от Плевен грабна отличието за най-ярко артистично присъствие - наградата е на името на русенския музикант и диригент, дългогодишен ръководител на някогашния Младежки оркестър в Русе Стефан Вачев. Призът се осигурява от неговата дъщеря Надежда Вачева-Хьобарт, възпитаничка на НУИ. 
Сред наградените се открояват и русенски таланти. Кристиян Ангелов в категория „Пиано“, втора възрастова група, получи поощрителна награда. Нели Петкова от Русенската опера взе трета награда в категория „Класическо пеене“, трета възрастова група. В категория „Камерна музика“ отличия получиха триото Вероника Илиева, Мариан Петков и Преслав Ламбев /поощрение/ и Огнян Василев и Иво Стоянов /втора награда/. За русенски приз може да се смята и втората награда за камерна музика в трета възрастова група на триото, в което двама са русенци: пианистът Николай Желязков и флейтистът Димитър Димитров, които са възпитаници на НУИ, а сега са студенти в София. 
Плакет на Съюза на българските музикални и танцови дейци за високи педагогически постижения получиха проф.Александър Василенко, Антоанета Воденичарова и Зорница Гетова. Четвъртият плакет, който връчи зам.-председателят на СБМТД Момчил Михайлов, солист в Русенската опера, изненада Мария Дуканова. Басът я поздрави за изключителната й енергия и сърцатост при организирането на конкурса „Франц Шуберт“, а развълнуваната Дуканова призна, че рядко се случва подобни приноси да бъдат оценявани по достойнство. 
В последвалия концерт на лауреатите публиката се убеди, че журито е отличило качествени и талантливи бъдещи музиканти и вокалисти. Финалът бе с участието на оркестъра на Русенската опера, който под палката на диригента Иво Венков изпълни фрагменти от оперите „Хованщина“ на Мусоргски и „Трубадур“ на Верди със солистки две от носителките на награди.
Сред наградите бяха и творби на младия художник Пламен Монев-син, който продължава традицията на покойния си баща да дарява художествени произведения за конкурса „Шуберт“.