След почти едногодишно затишие телефонните измамници се активираха и след два неуспешни опита да вземат пари от възрастни русенци успяха да оплетат пенсионерка в мрежите си. В случая има нов елемент - в групата за обработка на жертвите, с която се занимават мъже със заплашително преправени гласове, този път е вкарана жена. 
Именно тя се обадила във вторник около обед на произволно избран стационарен номер, който се оказал на домашния телефон на 74-годишна жена, живееща в квартал „Възраждане“. Докато обърканата мишена разбере какво става, от слушалката се изсипали куп страховити заплахи и в объркването си тя успяла само да затвори телефона. Той обаче отново звъннал след минути и отсреща вече звучал мъжки глас, който се представил за полицейски началник и започнал да реди обичайните лъже - че е набелязана от телефонни измамници, но в квартала се провежда операция за залавянето им и тя трябва да помогне, като им хвърли от балкона колкото пари има. Колкото повече - толкова щели да лежат в затвора бандитите, а тя нищо не губела, а щяла да си получи спестяванията веднага след ареста. Той пък щял да се случи в мига, в който някой посегне към парите, но тя не трябвало да гледа от терасата, за да не пострада от заблуден куршум, ако се наложи стрелба по престъпниците. Междувременно „полицаят“ с хитро подпитване, уж за да уточни в кой вход е точно, се осведомил за адреса на жертвата.
Пенсионерката се успокоила, хвърлила през терасата 3000 лева в найлонова чантичка и зачакала да й ги донесат обратно. След два часа започнала да се съмнява, че нещо не е наред, и звъннала на тел.112. Така разбрала, че парите й са потънали и едва ли вече ще ги види.
Същия ден е имало и други опити за телефонни измами, за радост, приключили неуспешно. По този повод полицията поднови апела си към гражданите да не се дават пари на непознати и да не се вярва наивно, че полицейски началници включват граждани в провежданите операции. При телефонно обаждане от непознат номер с искане за пари сигнализирайте на 112 или се обадете на своите близки, препоръчват разследващи телефонните измами криминалисти.