Срещу трима служители на Областната дирекция на МВР в Русе тече разследване за евентуална съпричастност към задържаната във вторник в Русе тричленна престъпна група за измами с имоти, в която има и полицай. Това съобщиха  зам.окръжният прокурор и говорител на прокуратурата Мирослав Маринов, наблюдаващите прокурори Радослав Градев и Пламен Петков и зам.-директорът на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР Христо Христов.
Тримата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа и Окръжна прокуратура ще внесе в съда искане за всеки от тях за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.
Имотните измами са извършвани от организирана престъпна група спрямо лица, които са живеели сами и са били в социален риск, обясни Мирослав Маринов.
„В Окръжна прокуратура-Русе е на производство дело за 4 престъпления - за организирана престъпна група с 3 лица, едно от които е полицай, второто е за измама с користна цел, третото престъпление за използване на неистински официални документи с цел имотна облага, четвъртото е укриване и унищожаване на чужди частни документи“, каза Радослав Градев.
Групата е действала от ноември 2020 г. до настоящия момент, като тримата мъже, на които са повдигнати обвинения, са А.Т.Д. на 48 години, Д.С.В на 43 години и Д.Д.Г на 47 години - полицейски инспектор от РУ-Две могили.
До момента е безспорно установено, че групата е извършила пет имотни измами - четири от тях посредством съставени неистински саморъчни завещания и една измама с използване на неистински нотариален акт.
Схемата е била следната: след съставянето на фалшивите завещания, те са били представяни пред нотариуси, които са ги обявявали с протокол по реда на Закона за наследството. „Бушоните“, които получават „завещаните“ имоти - вероятно двамата от групата без полицая, впоследствие ги продават на нищо неподозиращи добросъвестни трети лица. Получените от продажбата пари са разделили помежду си. Сред присвоените и продадени по този начин имоти са земеделски земи в землищата на Силистра и Две могили, както и жилище в Русе.
За разследваните трима служители на ОД МВР-Русе са установени данни и доказателства за незаконосъобразни действия. Тепърва ще се изяснява дали са подпомагали дейността на престъпната група, дали става дума за дисциплинарни нарушения или други действия. Чрез информация от масивите на МВР престъпната група е получавала информация за хората, чиито имоти са присвоявали, като са търсени такива, които нямат преки роднини и наследството им не е потърсено от никого. Проверява се дали има и други замесени от органите на реда.
В рамките само на един ден - понеделник, 15 април, са извършени редица процесуално-следствени действия - 24 претърсвания и изземвания, от които четири в служебни помещения на ОД на МВР-Русе. Разпитани са над двадесет свидетели, важните от които и пред съдия от Окръжния съд. Назначени са множество експертизи.