Ценно дарение получи русенският Държавен архив. Дъщерята на Иван Панов - представител на един от изтъкнатите русенски родове, Петранка Панова-Бернард, дари богата сбирка със снимки и документи от различни години, свързани с дейността на баща й. Самата тя от години живее в Германия, където е омъжена, но периодично се връща в България. При поредното си идване тя пристигна в Русе, за да направи родолюбивия жест, който допълва ценните фондове на Архива. Петранка Панова-Бернард посвети дарението на 70-годишнината на Българските държавни архиви и на собствената си 70-годишнина, каза за „Утро“ началникът на ДА-Русе Таня Великова.  
Иван Петров Панов е роден около 1890 г. в Русе. Неговият баща Петър Михайлов Панов, чийто племенник е акад.Михаил Арнаудов, е бил търговец на зърнени храни, известен е и като общественик. Петър Панов е сред първооснователите на читалище „Св.Георги“, чийто приемник е днешното читалище „Ангел Кънчев“. На Панов принадлежи и къщата на улица „Николаевска“ 81, която е архитектурен паметник и днес се ползва от читалището. 
Иван Панов завършва търговия в германския град Франкфурт и наследява бащиния бизнес. Член е на Управителния съвет на русенската Търговско-индустриална камара и на настоятелството на читалище „А.Кънчев“, в чиято почетна книга е вписано името му. Иван Панов е сред най-солидните поръчители по заема, отпуснат от Русенска популярна банка за построяване сграда на читалището през 1925 г. Женен е за Стоянка Копринарова-Панова, завършила Сорбоната в Париж, Франция, и дълги години преподавала френски в гимназия „Баба Тонка“. По-късно семейството на Иван Панов се преселва в Пловдив, русенецът умира там през 1978 г.  
От Държавен архив се надяват и други русенци да последват примера на Петранка Панова-Бернард и така фондовете, пазещи паметта за миналото на Русе и неговите личности, да продължи да се обогатява.