Почти всеки си е патил поне веднъж от некачествен ремонт или измама от страна на майстора. В над 90% от случаите става въпрос не за некомпетентност от страна на монтьора, а по-скоро за тактики, за да се изкарат повече пари от собственика на колата.
Почти всички шофьори са чували многократно репликата "Абе, кой я е правил тази кола?", когато отидат в сервиз особено, ако за първи път го посещават. В повечето случаи обаче изказването изобщо не е плод на възмущението от работата на предишния майстор, а цели да създаде у клиента впечатление, че новият е много по-компетентен и ще извърши качествено необходимия ремонт. Особено, ако собственикът на колата не разбира много от автомобила си, става жертва на "компетентния" майстор. А вариантите за такива измами са много.

Най-разпространените "далавери", са при смяна на консумативи като масла и филтри. Много често, особено в нередовните сервизи, които обикновено се намират в някой гараж, шофьорите плащат пари за въпросните консумативи, а реално в колата им се слагат стари или втора употреба.

Ремонтите с части втора употреба са често срещани и при повреди по ходовата част, двигателя или съпътстващите го компоненти.
Така, ако успее да ви спечели доверието, майсторът си гарантира, че скоро пак ще дойдете при него за нов ремонт. Добрият сервиз или монтьор най-лесно може да се познае по това дали издава документи. Некоректните няма да ви дадат дори и касова бележка, а причината е, че така си гарантират безнаказаност, защото няма как да докажете, че ремонтът е извършен при тях, ако нещо се случи вследствие на недобросъвестната им работа.

И обратното, всеки сервиз, който дава документи и гаранция за направения ремонт, със сигурност е коректен и не се притеснява от носенето на отговорност и проверки от различни институции.