300 нови, по-големи контейнери с по-широки отвори ще бъдат разположени в централна градска част на Русе, информират от "Нелсен Чистота". Разставянето им на съгласуваните с общината места ще започне от началото на следващата седмица.

  Съдовете за сметосъбиране от системата NORD са с по-голяма обем. Първите доставени 460 контейнери  бяха с вместимост 2,275 куб.м, а новите са с 3 куб. м.

   Това ще даде възможност гражданите да изхвърлят без затруднение на по-големи найлонови торби с отпадъци, без да се затрудняват от широчината на отвора.

  За обслужването им е осигурен и нов специализиран камион марка Рено.  Той е с висок екологичен клас, което чувствително ще намали изхвърлянето на вредни емисии във въздуха по време на работа.  Автомобилът  разполага с роботизирана система, чрез която водачът ще управлява кабината на машината  процеса по сметосъбиране.

   Камионът ще обслужва 240 контейнера NORD на смяна.

   От сметосъбиращата и сметоизвозваща фирма обръщат внимание на гражданите, че замърсените вече контейнери са в това състояние, тъй като домакинските отпадъци не се изхвърлят в найлонови торбички /чували, каквато инструкция е изписана на всеки един от съдовете.

  Освен това продължава да се нарушава общинската наредба за разделно изхвърляне на строителните отпадъци, което допълнително затруднява дейността на дружеството- оператор.

   Дежурен тел. за сигнали на граждани: 0893 33 7  655