Първите 40 дървета от общо предвидени 200 поставиха начало на облагородяването на кейовата зона пред Националния музей на транспорта. Инициативата е на Ротари клуб „Русе“, които са амбицирани да превърнат мястото в зона за отдих и успяха да съберат десетки доброволци в събота.  
„Тази инициатива дава старт на желанието ни да преобразим кейовата зона в следващите няколко години, като възстановим връзките с Парка на младежта и поставим пейки. Тя е предизвикателство като площ и състояние, хубаво е обаче, че има пространство, което може да се използва. Нашата инициатива също така съвпада със стратегията на Европейския съюз за залесяване на повече дървета, ние сме първите, които откликват“, каза президентът на Ротари клуба „Русе“ Венелин Молнар.
Младите фиданки са разположени по протежение на 350 метра в близост до Националния музей на транспорта. Дръвчетата са вид шестил, по-известен като млечен явор, и са взети от разсадник. Те са избрани след консултация с ОП „Паркстрой“.
Всяко дръвче има осиновител, като броят на доброволците надвишава стотина души, сред които и цели ученически класове. Те поемат ангажимент в следващите три години да се грижат и поливат фиданката, което ще бъде най-важно през летните жеги. Всяко дръвче си има номер, по което осиновителите ще го разпознават.
„Идеята не е нова, надявахме се да успеем да запълним целия скат, защото той ще придобие съвсем различен вид. Тази зона се използва за разходка, аз всяка сутрин съм тук. Ние ще носим вода, ще видим как ще мине есенно-зимният сезон и дали дръвчетата ще се запазят при бури, където има нужда - ще реагираме“, коментира един от осиновителите Даниел Каулиев, който засади дръвче с помощта на сина си.
В инициативата се включиха и зам.-областният управител Синан Хебибов и кметът на Русе Пенчо Милков, които заедно със своите деца засадиха по едно дръвче.
„Поздравявам ви за устойчивостта, защото знам, че са минали месеци, докато това стане възможно. А всички русенци, които сме се събрали, нека се грижим за тези дървета, нека ги поливаме!“, призова кметът.
След малка почерпка и получен сертификат за осиновител всеки засади успешно дръвче, като най-активно бе участието на младите, особено най-малките. Озеленяването на тази част от кея всъщност е първата стъпка за неговото преобразяване. 
За следващата година ротарианците планират изрисуването на асфалта с графити, а целта е посланието да се вижда от Гугъл. В този проект ще бъдат потърсени основно младите творци в Русе, а теренът, с който ще разполагат, е от около 2 км на дължина и 10 метра на ширина. 
Сред другите цели на клуба е изграждането на кабинет в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ и разработването на оригинална методика за борба с функционалната неграмотност при ученици. Както не едно международно изследване вече показа, голяма част от българчетата се затрудняват най-вече с анализирането, систематизирането или създаването на текст. 
 Актуална е темата и на третия проект, по който ротарианци работят активно. Той е насочен към преодоляване на глобалния проблем, свързан с достъпа до достоверна информация. „За все повече млади хора отсяването на вярна от невярна информация става все по-трудно. Наблюдава се липса на критично мислене и четене. Най-застрашената група са деца между 11 и 14-годишна възраст“, обясни Молнар.