Обществена поръчка за реставрация и консервация на покрива и главните фасади на Доходното здание обяви Община Русе. Според проекта, изготвен от фирма „Архинженеринг“, целта е емблематичната за Русе сграда да се върне по-близо до оригиналния си вид, като същевременно бъдат отстранени проблемите с течове от покрива.
Както става ясно от описанието на проектантите арх.Ангел Ангелов и арх.Драгомир Стоянов, основният проблем е, че при предишни ремонти са използвани по-евтини, но калпави материали, които развалят и естетическия вид на сградата.        

Предвижда се замяна на неавтентичната дограма, която първоначално е била дървена, но през 1999 г. е подменена с алуминиева с бяло прахово покритие. От архивни снимки се вижда, че тя е с по-различно членение на втория етаж, което е най-отчетливо видно при големите витринни прозорци по корпус „А“, където долният кемпфер в автентичния си вид е разположен значително по-високо. При новата дограма той не е подравнен с корниза на прозорците и на страничните крила и междинните части, което според архитектите е повлияло негативно върху цялостната естетика на сградата.
Друг проблем е, че при предишен ремонт оригиналната варова мазилка е заменена с вароциментова. Наличието на цимент обаче води до повишена киселинност, която е вредна за прилежащите фасадни елементи, а едновременно с това е неестетична и отличава фасадите от първообраза.
Засегната е и декоративната каменна пластика, напълно унищожен е картушът над един от входовете, а по фасадите камъкът е чистен по механичен начин, при което е унищожен естественият му защитен слой. Някои декоративни каменни елементи липсват и ще бъдат изработени отново.
За решаване на проблема с течовете от покрива проектът предвижда подмяна на започнала да корозира поцинкована ламарина с цинкова, подмяна на компрометирани водоотвеждащи елементи и др.
Емблематичната сграда на Доходното здание е първата в страната строена за театрални постановки. Строителството не върви леко. Русенската община и училищното настоятелство харесват за сградата проекта на австрийския архитект Петер Паул Бранг, ръководството на строителството е възложено на Георг Ланг и Франц Щолц. Седемте декоративни статуи, проектирани от Бранг, обаче не са одобрени и е възложено на арх.Тодор Петров да им придаде български характер. Характерният купулообразен покрив е увенчан от крилатата богиня на победата Нике. Поради завишаване на първоначалната цена от 350 000 златни лева Общината и настоятелството сключват заеми за още 850 000 златни лева, като залагат и самото Доходно здание. Сградата е предадена през 1900 г., но сцената и театралният салон са завършени две години по-късно. През 1924 г. е надстроена с 2 м над покрива, което отчасти влошава екстериора. Първите реставрационни намеси започват пред 1970 г. През 1980 г. започва строителството на новата театрална сграда, като се запазва старата фасада. Което се проточва чак до 2005 г. През 2011 г. недовършената част от сградата бе съборена.