Два са факторите, които днес правят ежедневието ни тревожно – кризата, породена от пандемията и технологичното преобразуване на света.
В отговор на тревогите на хората Европейският съюз стартира мащабна програма за възстановяване след пандемията и заложи за периода 2021 – 2027 година като основни акценти зелената сделка, дигиталната трансформация и въвеждането на щадящи природата високи технологии.
Фактът, че за реализацията на този дневен ред Съюзът е предвидил безпрецедентно бюджетиране, сам по себе си говори ясно колко трудна е задачата за преструктуриране и рестарт на европейските живот, икономика и общество. И разбира се, колко много наши усилия ще бъдат необходими за промяна на начина ни на мислене, на нашите знания и нашите действия.
За съжаление сегашната предизборна кампания в България отново показва, че четиринадесет години след влизането ни в Европейския съюз все още неговия дневен ред не е станал наш.
Европейските теми изобщо липсват от дебата. Част от политиците, с цел извличане на собствена изгода, ни разделиха на ваксъри и антиваксъри. Патриотични бабаити бият в собствения им дом джендъри. Бивши затворници и настоящи кандидати за президенти изливат безгранична злоба от национален ефир. Идиоти организират протест след протест, сеейки смърт по време на пандемия. Нито един свещеник не излезе да успокои хората и да ни предложи поне малко любов и доверие помежду ни в тези трудни дни.
Лъч светлина в мрачната картина внесоха единствено Демократична България, Продължава промяната и Ние идваме изправи се БГ, независимо от всичките им недостатъци и често допускани грешки.
В най-голяма степен до разбиранията ми и според мен до дневния ред на Европейския съюз, се доближава Демократична България с десетте си ясни и категорични приоритета: (1) укрепване на правовия ред; (2) без ГЕРБ и ДПС; (3) лустрация и изчистване на службите; (4) радикална модернизация; (5) развитие на човешкия капитал; (6) рестарт на контролните органи; (7) чиста околна среда; (8) реформа на изборния процес; (9) свободни медии; (10) укрепване на принадлежността ни към ЕС и НАТО.
Трудният път, който ни предстои, можем да извървим успешно и до край, единствено ако всеки от нас даде най-доброто от себе си за реализацията на общите ни приоритети. Личния ми ангажимент за реализацията на тези приоритети, е да работя за: (1) ефективна държава, чрез бързо завършване на българското електронно управление; (2) здрава нация, чрез създаване на Националната здравна информационна система и постепенно въвеждане на мобилно здравеопазване; (3) чиста природа, чрез доизграждане на националната информационна система за мониторинг на околната среда; и съвсем не на последно място (4) увеличаване на доверието и съпричастността между нас, чрез въвеждане във всички училища на нов учебен предмет, наречен „Естетика с практическа насоченост“.
Надявам се всички гласуващи да изберат само онези политици, които са готови да работят за професионализма, почтеността и прагматизма в името на хората.
Надявам се с гласа си да допринесете за създаването на стабилно парламентарно мнозинство за Демократична България и нашите партньори.
Надявам се Вашия избор в Русе да е бюлетина 30 преференция 102.

Избори за народни представители - 14 ноември 2021