Поредна световна премиера се задава на русенска сцена. Това ще бъде мюзикълът „Принцесата и свинарят“, който в петък, 29 октомври, за първи път ще бъде изпълнен с голям оркестър. При предишни спектакли в София и в Русе музиката на автора Юлиян Слабаков, възпитаник на русенското Музикално училище, е звучала на запис. 
Това стана ясно на пресконференция по повод новата премиера на Русенската опера, за която усилено и вдъхновено се готвят двата състава на солистите. И двата състава се справят прекрасно, затова буквално до последния ден няма да се обявява кой точно ще излезе на 29-и октомври, каза режисьорът Аделаида Якимова-Фурнаджиева. Тя призна, че е изкушена не просто от приказката на Андерсен за свинаря и принцесата, а от дилемата в приказката: за изкуствените и истинските ценности. В днешно време тази дилема става все по-остра, смята Аделаида Якимова и припомня, че хората предпочитат изкуствени рози вместо истински, изкуствени храни вместо истински, разговор през компютъра вместо на живо. Точно от това ми се иска да предпазим децата и внуците си, каза режисьорката, която влага много творчески заряд в постановката.
С такъв заряд и огромен ентусиазъм работят върху ролите Мария Анастасова и Нели Петкова /Принцесата/, Иван Пенчев и Теодор Петков /Свинарят-Принц/, Стоян Стоянджов и Стилиян Петков /Императорът/, Ася Русева /Бабата/, Анна Карадимитрова и Ася Русанова /Графинята/. Не е лесно да грабнеш вниманието на едно дете, но когато го направиш, е толкова хубаво, казват солистите. Те са убедени, че мисията да покажат кое е истинско и добро е важна и отговорна.    
Връщаме традицията на детските спектакли, която е много важна както за нашата невръстна публика, така и за нас самите, каза директорът на операта Иван Кюркчиев. Той подчерта, че в този труден период е много важно изкуството да предлага алтернатива на хората, потиснати от мрачните новини за пандемичната обстановка. Влизането на спектаклите на операта ще става според изискванията - със зелен сертификат, каза Кюркчиев. И добави, че от този четвъртък ден преди представленията мобилен пункт, осигурен от Белодробната болница, ще тества артистите и музикантите за Ковид 19. Благодарни сме на д-р Дачев, който прави този жест за нас, каза Кюркчиев. 30 на сто от състава на операта са ваксинирани, още около 20 на сто са преболедували коронавируса, увериха участниците в мюзикъл, които се готвят за премиерата в петък.