Защо по-ценните неща не са материалните, а духовните? Как дори и някои не особено привлекателни черти в характера могат да се променят и дори една капризна принцеса да стане добра и да цени красивите жестове? 
За всичко това разказва най-новата постановка в русенския Куклен театър. Тя е по приказката „Принцесата и свинарят“ на великия датски разказвач Ханс Кристиян Андерсен. Режисьор е дирекорът на кукления театър в Търговище Ивайло Марков, а куклите са направени от Румен Ангелов от същия театър. В русенския спектакъл ролите се изпълняват от Йоланда Михайлова, Деница Дончева, Мартин Маринов и Хубен Нурев. 
Децата днес още от бебета свикват с мисълта, че каквото и да поискат, непременно ще го получат, че за това не е нужно никакво усилие, ние искаме да им покажем, че не е така, казва режисьорът. Според него ролята на кукления театър е изключително важна за формирането на потребността от изкуство у децата. Те винаги ни посрещат с блеснали очи и макар понякога на гастроли в малки села да не разбират точно какво си говорят героите, все пак действието ги увлича и очарова, казва Ивайло Марков. 
Той и неговите колеги обаче са на мнение, че е добре и самите учители в детските градини да осъзнават мисията и въздействието на театъра за малките. Защото често се случва на нашите представления учителките да си говорят по мобилните телефони, лелките да минават направо през нашия спектакъл и разни други недоразумения, които не са приятни, най-вече за потъналите в приказна история невръстни зрители, обясниха актьорите и режисьорът. 
Премиерното представление на „Принцесата и свинарят“ ще бъде тази вечер от 18 ч, а след това ще се играе на 5 февруари от 11 ч. Тази неделя децата ще могат да гледат от 11 ч „Ледено студена приказка“.