„ВиК-Русе“ коригира нагоре предложението си за цени на водата в следващите пет години, така че още от 1 януари кубикът да поскъпне с почти 50 стотинки - от 2,944 лева в момента на 3,413 лева. През 2023 г. цената трябва да стане 3,749 лева и така с постоянни стъпки нагоре през 2026 г. да достигне 4,762 лева за кубик.
Тези цени са залегнали в петгодишния бизнесплан на „ВиК-Русе“ за периода 2022-2026 г., който Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да одобри до края на годината. През юни дружеството вече внесе такова предложение, което обаче трябваше да бъде коригирано заради драстичния скок в цената на електроенергията.
Както „Утро“ писа, „ВиК-Русе“ купува тока на свободния пазар, където цените са над 300 лева за мегаватчас. А около 40% от разходите на дружеството са за електроенергия, тъй като водата навсякъде в Русенско се доставя с помпи. Заради поскъпването на електроенергията месечните разходи нарастват с над 300 хил. лева, а изчисленията в бизнесплана от юни, направени при цена на електроенергията от 120 лева на мегаватчас, се оказаха съвсем неактуални. 
Така новото предложение на „ВиК-Русе“ е след Нова година водата за битовите абонати да поскъпне с 16 на сто до 3,413 лева за кубик. 
Тази цена не е окончателна, тъй като предстои бизнес плановете на ВиК дружествата да бъдат детайлно разгледани и утвърдени от Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. На енергийните пазари не само в Европа, а в цял свят се вихрят бури и едва ли някой може да каже накъде ще върви цената на тока, и то пет години напред. Съответно е трудно да се предвиди и каква би била справедливата себестойност на доставяната от ВиК дружествата вода. Изглежда сигурно обаче, че цените ще вървят нагоре, и то бързо. Освен че ще нарастват според бизнесплана, те всяка година ще бъдат коригирани и с инфлацията. А тя за последните 12 месеца е 4,8%. Така че изглежда съвсем сигурно, че до пет години ще плащаме по 5 лева на кубик и отгоре.
Хубаво е, че за евентуалното покачване на цените на водата има горна граница и тя трябва да остане „социално поносима“. Максималната цена се изчислява като 2,5% от средномесечния доход на член на домакинство в региона, разделен на 2,80 кубика месечно потребление на вода. По тази методика за настоящата година социално поносимата цена бе определена на 4,679 лева с ДДС.