Мюзикълът „Чаплин“ във варненска постановка с русенеца Борислав Веженов в една от главните роли няма да се състои на 25 октомври. От Варна са се обадили в Русенската опера, която щеше да бъде домакин на представлението, и са обяснили, че ще търсят друга дата за гастрола. Всички русенци, които са си купили билети, могат да ги върнат на касата на операта и да си получат парите. Засега другите заглавия в афиша на оперния театър остават в сила. Всички те обаче ще могат да бъдат посещавани само от хора, които имат изисквания зелен сертификат, уточниха вчера от културния институт. Зрителите, които са си купили билети за спектакли, но към момента не отговарят на условията по въведените от здравния министър мерки, могат да презаверят билетите за представление по избор до края на календарната година, става ясно от съобщение на Русенската опера. 
Свалям програмата за ноември, не можем да поемем никакви рискове, каза категорично директорът на драматичния театър Орлин Дяков. Ние като финансово състояние нямаме проблеми, ще можем да се справим един месец и без приходите от спектаклите, но за мен по-тревожният проблем е свързан със самата хигиена на представленията - в смисъл, че за да е живо едно представление, то трябва да живее пълноценен живот, за да има тонус, добави директорът. 
Засега остават в сила трите спектакъла на младите режисьори, номинирани за конкурса „Слави Шкаров“ - на 27, 28 и 29 октомври. В понеделник ще решаваме точно как ще проведем конкурса и как ще се спазват мерките, предвидени за противодействие на Ковид-19, каза Орлин Дяков.
В Регионална библиотека „Любен Каравелов“ също се прекратяват всички събития с участието на повече хора - като представяния на книги, изложби, презентации и др. Много съжаляваме, че трябва да прибегнем към това, но в момента, в който ситуацията се промени и събирането на повече хора стане възможно, ще актуализираме програмата, увериха от РБ. Оттам обясниха, че засега остава възможността читателите на библиотеката да вземат книги за прочит и да връщат прочетените.