На 18 октомври отбелязваме Св. ап. и ев. Лука и Св. вмчца Злата Мъгленска.

Св. Лука, написал Евангелието за живота и спасението на Учителя, в което описва живота и делата на Христос, бил известен също и като великолепен лечител и талантлив художник. Роден е в сирийския град Антиохия, където решава да отдаде живота си в служба на Господ след срещата си със Св. Павел. Преди това, Лука се занимавал с лечителство и славата му на лекар се носела надалеч. Около 50 г., обаче, той изоставил тази си дейност и, заедно със Св. Павел, тръгнал да прославя Христос.

Св. Лука е възхваляван за приноса си за писането на Новия завет. Освен това, той е всеобщо признат за първия християнски иконописец. Древните църковни писатели съобщават, че Св. Лука пръв нарисувал с бои образа на Пресвета Богородица, държаща в ръцете Христос, а също така е изографисва икона на апостолите Петър и Павел. По този начин се дава началото на църковната иконопис. Като пръв християнски иконописец днес много зографи, художници и резбари са избрали Св. Лука за свой покровител, ето защо 18 октомври се чества и като техен празник.

Св. Злата Мъгленска живяла по време на турското робство в Мъгленската епархия. Била рядко красива и с твърда вяра в Господа. Млад турчин я отвлякъл, поискал тя да се отрече от вярата си и да се ожени за него. Заради отказа си била безмилостно изтезавана, обесена и насечена. Пречистена в страданията, Света Злата предала душата си на Бога на 18 октомври.

Имен ден празнуват Злата, Златка, Златан, Злати, Златко, Златимир, Златин, Златина, Златица, Златомир, Лука, Лукан.