Възстановяване на Корабостроителницата и съдбата на хотел „Балкан“ бяха сред важните въпроси, поставени на срещите на областния управител Борислав Българинов и кмета Пенчо Милков с турския посланик в България Н.Пр. Айлин Секизкьок, която бе на опознавателна визита в Русе с десетчленна делегация.
Предложението на Българинов за Корабостроителницата бе направено в контекста на идеята да се разширят турските инвестиции в региона. Като добър пример бе посочена фирмата за матраци и спални аксесоари БРН. Н.Пр. Секизкьок заяви интерес към предложението, както и към други браншове като производството на строителни материали и елементи и подкрепи идеята за втори мост над Дунав при Русе.
Съдбата на красивия хотел „Балкан“, който от години стои затворен и се руши, беше тема на разговора на кмета Милков с посланичката. Той я запозна с казуса, по който се водят дела за делба, тъй като част от сградата е собственост на Главното мюфтийство. Това възпрепятства възстановяването на едно от архитектурните бижута на града. Н.Пр. Айлин Секизкьок се ангажира да проучи въпроса и прие поканата за повторна среща за разрешаването на случая.