Ирена Николова, майка на тризнаци, е сред пациентите с коронавирус, които се лекуват в МБАЛ „Юлия Вревска“ в Бяла. Малко след като е приета за лечение, жената разбира, че трите й деца у дома, също не се чувстват добре. На място в поповското село Водица веднага е изпратен мобилният екип.
„Аз дойдох с положителен тест, със симптоми, приеха ме, оттам децата ми и бабите, които ми помагат за отглеждането, вдигнаха температури. Директорът на болницата ми съдейства и те в момента са настанени в русенска болница. Бъдете живи и здрави всички, благодаря, едно голямо благодаря, болницата е уникална“, казва развълнувана жената.
„Пациентката сподели за притесненията си. Мобилният екип отиде веднага до Водица, където бяха тризнаците й, двете й баби Ц майка и свекърва, да ги вземат оттам, да ги тестват и съответно ги закараха на Русе, защото ние нямаме отделение за такива малки деца Ц 1 година и 9 месеца“, разказва началникът на ковид структурата д-р Павлинка Георгиева.
Персоналът в болницата в Бяла е на предела на възможностите си. Пациенти с коронавирус вече са  настанени и във фургони извън сградата.
„Нашето ковид отделение е с 31 легла и последните 20-25 дни всеки ден са пълни всичките. Преди време бяхме направили фургоните, които да са изолатори, докато пациентите изчакват резултатите. В момента вече директно се използват за лечение на пациенти с ковид. И така използваме 42 легла при 31 нормативно определени. Това е пределът на възможностите на лечебното заведение. Легла може да има много, но леглата не лекуват, лекува персоналът, а той е на ръбаУ, обяснява прокуристът на болницата Димитър Димитров.
В лечението на пациентите няма разлика, тъй като фургоните са отзад, точно до вратите на отделението, близо са до персонала и до санитарните помещения. Обслужват се както всички останали пациенти, казва д-р Георгиева.
Наблюденията й са, че делта вариантът протича малко по-тежко, отколкото предишните варианти. „В началото бяха пациенти, които са си дошли от чужбина, най-вероятно там заразени, и щамът се разпространи много бързо. Отначало бяха по-млади хора, но след това те си заминаха и останаха заразените възрастни хора, които са тук. В момента 60 процента от пациентите са възрастни, над 80 години. Имаме изнесени мобилни екипи за обслужване на пациенти по домовете. В момента имаме  майка, баща, син, снаха и внук, които са вкъщи и се обслужват на място от персонал на самото отделение, тъй като момчето е с умствена изостаналост и не е възможно да стои в стационар. Тук нямаме за интензивно лечение, но след като преценим пациентите, ги препращаме в Русе“, обяснява д-р Георгиева.
Около 5-6 процента от хоспитализираните са ваксинирани, но при тях заболяването протича по-леко. Останалата част от настанените в болница не са си поставили ваксина. 

10% от населението в
Беленско е имунизирано

Многопрофилната болница „Юлия Вревска“ в Бяла е поставила 2320 дози от четирите ваксини срещу Ковид-19, което означава, че 10% от населението в общината е имунизирано. 2200 човека от тях са със завършен имунизационен курс, а малко над 100 човека чакат да получат втора игла. От началото на четвъртата вълна насам осем имунизирани беленчани са се разболели, но са прекарали заболяването сравнително леко и няма нито един смъртен случай на човек с поставена ваксина, казва Димитров.