Очакваната вчера развръзка по делото за смъртта на 18-годишния Алекс от Бяла не се състоя. Заседанието на Върховния касационен съд, пред който близките обжалват наказанието на Валентин Маринов, бе отложено за 18 ноември. Тогава ще продължи разглеждането на протеста и жалбата на частните обвинители и граждански ищци срещу решението на Апелативния съд във Велико Търново от март т.г., който измени присъдата на Окръжния съд в Русе от 20 години затвор на 4 години и половина.                            

Абитуриентът от Бяла загуби живота си след спречкване пред дискотека в ранните часове на 8 юли 2017 година. След разменени реплики между Алекс и млад ром се намесва Валентин Маринов, за да даде урок на момчето. Удря го, то пада на земята, изпада в кома и умира след няколко дни в болница „Канев“, без да дойде в съзнание. Случаят предизвика бурни протести, а преди всяка съдебно заседание в Русе и Велико Търново близки на Алекс провеждат демонстрации с искане за справедливо наказание.
В Русенския окръжен съд процесът приключи с присъда за Маринов от 20 години затвор за убийство по хулигански подбуди. Впоследствие обаче, след многобройни експертизи, защитата на обвиняемия успя да убеди апелативните магистрати, че убийството не е по „хулигански подбуди“, а „по непредпазливост“, каквито са квалификациите в Наказателния кодекс.
Това предизвика нова вълна мъка, гняв и недоволство у близките на Алекс. Те и вчера демонстрираха пред Съдебната палата в София срещу постановеното от Апелативния съд наказание и настояха да се върне първоначалната квалификация - убийство по хулигански подбуди.
„Искам да помоля съдиите за една наистина справедлива присъда за един убиец. Защото аз четири години се боря за една присъда за убиец и всеки ми казва: „Нищо няма да постигнеш“. За мене най-добре е да се върне русенската присъда от 20 години /затвор - б.р./. По всяка вероятност това няма да стане, но поне 10 години си мисля, че един убиец трябва да лежи за убийството на едно дете“, заяви лелята на Алекс - Силвия Панайотова. Според нея са установени удари по главата на момчето, които не са били отразени в експертизата.
Делото беше отложено заради назначени нови разпити на четири вещи лица, изготвили предишните поръчани от съдебните състави експертизи.У