Близо 40 роднини, близки и приятели на убития миналото лято в Бяла Алекс Ангелов се събраха вчера пред Съдебната палата с искания за справедлива присъда за убиеца. Издигнатите от множеството три плаката с портрета на жертвата поставяха едно искане - „За справедлива присъда за убийството на Алекс“. 
За смъртта на 18-годишното момче е обвинен 32-годишният Валентин Иванов Маринов, който след спречкване пред дискотеката в Бяла на 8 юли призори миналата година го ударил с юмрук в лицето, след което младежът паднал, ударил главата си в тротоара и изпаднал в кома. След седмица лечение в болница „Канев“ Алекс почина, без да дойде в съзнание. 
Днес сме се събрали тук да искаме справедлива присъда за убиеца на Алекс. Искаме, когато има престъпление, да има и наказание, защото ако няма наказание, ще има много нещастни родители. Брат ми и снаха ми от една година, един месец и 14 дни живеят в ада, никой не го заслужава това. Ние не се притесняваме от съда, но чуваме, че искат да изкарат Алекс виновен, а той беше толкова добро и лъчезарно дете, най-добрия човек, който познавам, каза лелята на момчето Силвия Панайотова.
Каквото и да стане, Алекс няма да се върне при нас затова искаме всичко да е справедливо, допълни приятелката му Никол. 
За същото призова и майка й Пламена.
Ако не се вземат правилните решения, ще има много родители, които да страдат, затова искаме най-доброто решение за виновника, каза Силвия Ламбева, братовчедка на Алекс.
Половин час преди самото заседание групата се премести с плакатите пред съдебната зала и стоя там безмълвно до идване на съдията.
Второто дело срещу Валентин Маринов започна с разпит на последните двама свидетели на спречкването между 18-годишното момче с група роми.
26-годишният травестит Янко Асенов, по прякор Чочи и подвизаващ се като танцьор в нощни заведения в Холандия под псевдонима Семра обясни, че в нощта преди 8 юли е бил в механа в Две могили с двама приятели. След полунощ тримата решили да отидат на дискотека в Бяла и наели такси. Там Янко-Чочи-Семра се вихрил на дансинга, а след затваряне на заведението заедно с 16-годишния си приятел Живко се запътили към автогарата с по една бира в ръка, за да вземат автобус за Русе. Янко се навел да си завърже маратонката и дал бутилката на спътника си. В това време към тях се приближил Алекс и нагрубил Живко за циганския му произход. Обиденият пуснал едната бира на земята и ударил с юмрук Алекс, сочат показанията на Янко. 
Не познавах това момче, но той се задържа на краката си и аз застанaх между двамата да спра боя. В това време заваля дъжд, с Живко побягнахме към автогарата. По пътя приятелят ми се върна да си уреди сметките с момчето, защото го напсува на майка, а тя скоро бе починала, но бързо се върна при мен и каза, че някой е ударил Алекс и той лежи на земята. След това тръгнахме с рейса за Русе и повече нищо не знам, каза още екзотичният танцьор. Веднага след трагичния случай той заминал за Холандия, където се изкарва хляба.
Другият разпитан свидетел Красимир Симеонов също работи в Холандия като строител и си идва на гости при роднините в Бяла от време на време. На 7 юли през нощта миналата година той също бил в дискотеката. 
По време на танц на дансинга Алекс ме блъсна без причина, но не му обърнах внимание, защото помислих, че е залитнал. Като излязохме навън и тръгнахме да се прибираме с приятеля ми, Алекс ни настигна, напсува ни на цигани и отново ме блъсна, но охранителят на дискотеката го хвана и го върна назад, обясни Красимир пред съда.
Малко след това той и приятелят му чули глъчка, а после видели роми да бягат и също ускорили крачката към домовете си. Красимир се прибрал, а на сутринта разбрал, че Алекс е в кома в болницата.
До разпит на сочения за убиец на момчето Валентин Маринов не се стигна, тъй като това трябва да стане в присъствието на психиатър, който вчера не беше в съдебна зала заради редовен годишен отпуск, по време на който е в чужбина.
Следващото заседание по делото ще бъде на 8 октомври.